Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η Ελλάδα συγκρούστηκε με την «κοσμοθεωρία» της ΕΕ και ηττήθηκε

tags :
Nomura: Η Ελλάδα συγκρούστηκε με την «κοσμοθεωρία» της ΕΕ και ηττήθηκε
Η μεγάλη στροφή της Ελλάδας – Αυξάνονται τα κόμματα υπερ του ευρώ
Η υπογραφή του τρίτου προγράμματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ είχε σημαντικές θετικές συνέπειες για τις προοπτικές της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, διαπιστώνει η Nomura, καθώς αναγνωρίστηκε από το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει το κόστος της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Στην τελευταία 10σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Greece: Heading into yet another election» (Ελλάδα: Οδεύοντας σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Nomura βλέπει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση μεταμόρφωσε το κεντρικό ερώτημα γύρω από την ελληνική πολιτική.
Το κύριο θέμα στο νέο περιβάλλον δεν είναι τόσο το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές ή πόσα μέρη μπορεί να απαιτούνται για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση.
Αντ 'αυτού, το κεντρικό ζήτημα είναι ο τρόπος που η συνολική ψηφοφορία μοιραστεί μεταξύ αυτών που τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ του ευρώ και εκείνων που υποστηρίζουν την επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα.
Τα βασικά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι τα εξής:
α) η κούρσα για την πρώτη θέση φαίνεται ότι είναι αμφίρροπη
β) το πρώτο κόμμα φαίνεται απίθανο να αποκτήσει περισσότερο από το 30% του συνόλου των ψήφων, καθιστώντας την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας σχεδόν αδύνατη
γ) ο κατακερματισμός έχει αυξηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν μέχρι και εννέα κόμματα στην επόμενη Βουλή και
δ) τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του ευρώ αναμένεται να κερδίσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών ψήφων.
Δεδομένου ότι τα αντιευρωπαϊκά κόμματα παραμένουν πολύ χαμηλά δημοσκοπικά, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας είναι χαμηλοί, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις φαίνονται γενικά συγκρατημένοι.
Οι βελτιωμένες προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα εγγυώνται μια θετική προοπτική στην αγορά ελληνικών ομολόγων, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές να επιλεγούν οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.
Πράγματι, ο λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να θέλει να αγοράσει ελληνικούς τίτλους δεν θα είναι η επιλεξιμότητα τους για το QE, per se, αλλά
μάλλον οι προοπτικές για τη σταδιακή εξομάλυνση των πολιτικών που πρέπει να κάνει τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους για το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ακόμα μια παραδειγματική στροφή στην ελληνική πολιτική σκηνή...

Η υπογραφή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ πριν από λίγες εβδομάδες ήταν μια πολύ μια σημαντική στιγμή για το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, όπως ήταν και η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.
Τον Ιανουάριο, το ελληνικό εκλογικό σώμα αποφάσισε να αναθέσει την ηγεσία της χώρας σε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από ένα ετερογενές κόμμα, του οποίου οι διάφορες συνιστώσες είχαν αντιφατικές απόψεις σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας.
Το αποτέλεσμα ήταν η έναρξη μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη, η οποία χαρακτηρίστηκε από μια βασική ασυμβατότητα όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο που η κάθε πλευρά είχε κατανοήσει το δήθεν κοινό στόχο να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα.
Ένας τέτοιος διάλογος ήταν καταδικασμένος να αποτύχει.
Μία από τις δύο πλευρές αναγκάστηκε να υιοθετήσει την άλλη άποψη για την ερμηνεία της κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας της ριζικής ασυμβατότητας των δύο κοσμοθεωριών.
Σε αντίθετη περίπτωση, αυτή η διαφωνία οδηγούσε σε διαχωρισμό της κοινής πορείας.
Όταν δύο ασύμβατες απόψεις συγκρούονται στον τομέα της πολιτικής, συνήθως η ισορροπία της δύναμης είναι που καθορίζει ποια θα κυριαρχήσει.
Στην περίπτωση αυτή, αυτό που κυριάρχησε ήταν οι δύναμη των εταίρων.
Στο τέλος κατέστη σαφές ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, η κυβέρνησή της πρέπει να προσαρμοστεί στη θέση των πιστωτών της. Με την υπογραφή του νέου προγράμματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ πήρε επιτέλους μια ξεκάθαρη στάση σχετικά με το προαναφερθέν δίλημμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη με οποιοδήποτε κόστος, καταλήγει η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης