Τελευταία Νέα
Πολιτική

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν - Τεράστιες οι προκλήσεις για τον Τσίπρα μετά τις εκλογές

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν - Τεράστιες οι προκλήσεις για τον Τσίπρα μετά τις εκλογές
Η εκλογή Τσίπρα ίσως αποδειχθεί πύρρειος νίκη, παλεύοντας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, όπως και των αυξήσεων φόρων
O Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζει «τεράστιες προκλήσεις» και ότι πρέπει να ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να ανακάμψει η Ελλάδα.
Με το κόμμα του διχασμένο και αντιπάλους τόσο εκ των αριστερών όσο και εκ των δεξιών του, επισημαίνει το CNBC, η εκλογή του Τσίπρα ίσως να αποδειχθεί μια πύρρειος νίκη, παλεύοντας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, όπως και των αυξήσεων φόρων.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας είναι τεράστιες», τονίζει ο Stefan Auer, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι «το βασικό πρόβλημα παραμένει ότι κανείς δεν θέλει την "ιδιοκτησία" της συμφωνίας για το πρόγραμμα διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων».
«Ο Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν του αρέσει, όπως και ότι δεν του αρέσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και δεν θα αρέσει ούτε στους συνταξιούχους», αναφέρει.
«Οι αισιόδοξοι θα έλεγαν ότι αυτές οι εκλογές ενδυναμώνουν τον Τσίπρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, όμως οι απαισιόδοξοι θα επισημαίνουν ότι αν και μέχρι η ελληνική κυβέρνηση πειστεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, δεν θα πετύχει –και ανήκω στους απαισιόδοξους», σημειώνει ο Auer.
O Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC, επίσης συμφωνεί ότι ο Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις εν όψει.
«Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πολλές προκλήσεις απλώνονται μπροστά της: επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πιθανή συρρίκνωση του τρίτου τριμήνου, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls, η εφαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος και η επίτευξη της πολύ αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους», ανέφερε σε σημείωμά του.

Αναδιάρθρωση χρέους

Ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχει να φέρει εις πέρας ο Τσίπρας θα τείνουν να βρεθούν στο επίκεντρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι πιθανόν να αρχίσουν εκ νέου για το ακανθώδες θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το χρέος ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα, σημειώνει το CNBC, είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 180,2% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Ενώ η Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη για τη χώρα, η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ αρνούνται να δώσουν στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια σχετικά με το χρέος, φοβούμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Όπως σημειώνει η Carsten Brezski, οικονομολόγος της ING, οι συζητήσεις για το χρέος θα πρέπει να λάβουν χώρα αργά ή γρήγορα.
«Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», ανέφερε σε δηλώσεις της στο CNBC.
«Υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτές είναι κάτι που ο Τσίπρας θα πρέπει να εφαρμόσει, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι κάτι που θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», τόνισε.


Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης