Τελευταία Νέα
Πολιτική

Business Insider: Ο Τσίπρας συνέτριψε τους αντιπάλους του – Δίκοπο μαχαίρι η νίκη του – Τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Business Insider: Ο Τσίπρας συνέτριψε τους αντιπάλους του – Δίκοπο μαχαίρι η νίκη του – Τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Αν και ο Τσίπρας διήγε μια μεγάλη νίκη, ωστόσο αυτή μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς η νέα κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη το επόμενο διάστημα με μεγάλες προκλήσεις
Για μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου κάνει λόγο το «Business Insider», επισημαίνοντας ότι παρά τις δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για μια μάχη στήθος με στήθος με τη Νέα Δημοκρατία, ο Τσίπρας εύκολα συνέτριψε τους κυριότερους αντιπάλους του.
Πλέον, μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, διαψεύδοντας τους αναλυτές, η πλειονότητα των οποίων σημείωνε ότι θα χρειαζόταν έναν ή και περισσότερους συμμάχους από τον κεντροαριστερό ή κεντρώο χώρο για να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι εσωτερικοί του αντίπαλοι επίσης επλήγησαν βαρύτατα, με τη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που προέκυψε από τη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ και τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ και μιας σοσιαλιστικής οικονομικής πολιτικής, να αποτυγχάνει να λάβει το 3%, ποσοστό απαραίτητο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Τα μηνύματα των εκλογών στους αντιδρώντες

Αυτό, σύμφωνα με το «Business Insider», αποτελεί ένα μήνυμα στους εναπομείναντες αντιδρώντες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχουν άλλη εναλλακτικό κόμμα για να προσχωρήσουν σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Δεύτερον, αν αποφασίσουν «να λύσουν τα βαγόνια τους από τον Τσίπρα, κινδυνεύουν με την πλήρη εξάλειψη».
Αν και το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κατά 0,8%, ωστόσο το κόμμα του οποίου ηγείται ο Τσίπρας είναι πλέον περισσότερο διαχειρίσιμο απ' ό,τι προηγουμένως.
Στελέχη όπως ο πρώην υπουργός ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ήταν επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, έχουν φύγει από τη μέση και είναι πλέον σαφές σε όσους έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η επανεκλογή τους οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, είναι πολύ λιγότερο διχαστική και «φιλοπόλεμη» προσωπικότητα απ' ό,τι ο προκάτοχός του, Γιάνης Βαρουφάκης, το προσωπικό στυλ του οποίου ενοχλούσε τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.
Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να αψηφήσει τον Τσίπρα και να προσπαθήσει να χαράξει το δικό του δρόμο στην οικονομική πολιτική της χώρας.
Αν και ο Τσίπρας διήγε μια μεγάλη νίκη, ωστόσο αυτή μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς η νέα κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη το επόμενο διάστημα με μεγάλες προκλήσεις.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε σημείωμά της, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας, καθώς ένα τελικό πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, μένουν να συμφωνηθούν με τους πιστωτές ώστε να απελευθερωθούν τα κεφάλαια της τελευταίας υποδόσης της πρώτης εκταμίευσης, η οποία θα ακολουθηθεί από την πρώτη αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο.
Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται δύο εξαιρετικά αμφιλεγόμενα θέματα, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που απαιτεί επιπλέον μεγάλης κλίμακας εξοικονομήσεις, όπως και ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων.
«Θα θεωρούσε ο Τσίπρας αυτές τις μεταρρυθμίσεις μια επιτυχία πριν από 12 μήνες;», διερωτάται το «Business Insider».
Οι αληθινοί νικητές των εκλογών αυτών δεν ζουν στην Αθήνα, αλλά στη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο.
Τον Ιανουάριο υπήρχαν πυρετώδεις συνομιλίες για το τι σήμαινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ανησυχούσαν ότι οι ακραίες κινήσεις, όπως αυτές των Podemos στην Ισπανία θα ενθαρρύνονταν από το παράδειγμα των Ελλήνων και θα αναζητούσαν δικούς τους συμβιβασμούς.
Πλέον, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν ξεκάθαρα να δηλώσουν ότι τα ακραία ριζοσπαστικά κόμματα δεν κερδίζουν τίποτα από την Ευρώπη.
Πλέον, η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ίδια με αυτή που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια, δηλαδή ότι δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οπότε πρέπει να στηρίζεται στους ευρωπαίους πιστωτές.
Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές των κρατικών δαπανών και ανεπιθύμητη οικονομική απορρύθμιση ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας.
Η χώρα έχει κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, αν όχι αρκετά βήματα προς τα πίσω.
Τα capital controls που επιβλήθηκαν πριν από το δημοψήφισμα είναι πιθανόν ότι έχουν προκαλέσει μια οξεία συρρίκνωση της οικονομίας και επομένως η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές είναι ακόμη πιο μακριά.
Η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει το συμφωνημένο πρόγραμμα διάσωσης προκειμένου να λάβει μια ελάφρυνση του χρέους.
Αν αποτύχει να το αποδείξει, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εντάσεις στον Τσίπρα και περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους δεν θα ξεκινήσουν με τις καλύτερες διαθέσεις.
«Έτσι, πρόκειται για μια τεχνική νίκη για τον Τσίπρα, όμως είναι δύσκολο να ζηλέψει κανείς το βραβείο του», καταλήγει το «Business Insider».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης