Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους συμφέρει τόσο την Ελλάδα, όσο και τους πιστωτές

Bruegel: Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους συμφέρει τόσο την Ελλάδα, όσο και τους πιστωτές
Η λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες
Πρώτος από όλους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ηans Eichel είχε εξηγήσει γιατί η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές θα αποτύχει σίγουρα, αναφέρει το Bruegel.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την πίεση της Γερμανίας για περισσότερη δημοσιονομική λιτότητα σε μία οικονομία σε ύφεση, ο Eichel είχε γράψει ότι δεν εμπεριέχει μόνο τον κίνδυνο του περιορισμού της ανάπτυξης, αλλά και της αύξησης του χρέους.
Η θεωρία του ήταν ότι ακόμα κι αν η τελευταία κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν σταθερή δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα των δανειστών.
Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και ο αποπληθωρισμός θα ενισχυθεί και το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η επιμονή στη λιτότητα είναι αντιπαραγωγική, ειδικά όταν η οικονομία είναι αδύναμη.
Παντού, η λιτότητα παρέσυρε προς τα κάτω την ανάπτυξη και στην Ελλάδα που εφαρμόστηκε μία από τις πιο σκληρές εκδοχές της σημειώθηκε η μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση.
Ακόμα και μία αναλαμπή ανάκαμψης στην Ελλάδα το 2014 οφειλόταν σε μία παύση της λιτότητας.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η Ελλάδα θα έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα.
Οι δαπάνες χωρίς τους τόκους πληρωμών του χρέους, θα υπερβούν τα έσοδα.
Και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν βάλει οι πιστωτές για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα τρία χρόνια, η οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι.
Όμως, υπάρχουν προβλέψεις ότι σταδιακά η Ελλάδα θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται.
Ωστόσο, από το 1933 ο οικονομολόγος Irvin Fisher είχε εξηγήσει όταν τα επίπεδα χρέους είναι υψηλά, οι αποπληρωμές του αυξάνουν το βάρος του.
Στην προσπάθεια να αποπληρωθεί το χρέος, η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώνονται, κάτι που οδηγεί σε συρρίκνωση των τιμών και των μισθών.
Η Ελλάδα είναι σε αποπληθωρισμό τα δύο τελευταία χρόνια, οι τιμές και οι μισθοί μειώνονται και ενώ αυτό μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα προς το παρόν οι δείκτες του χρέους ως προς το εισόδημα οδηγούνται προς τα πάνω.
Όταν το 2003 η Γερμανία απελευθερώθηκε από τα δεσμά της λιτότητας, αναπτύχθηκε, διότι μεγεθύνθηκε και το παγκόσμιο εμπόριο κατά 9% από το 2004 ως το 2007.
Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει σε έναν νέο κύκλο λιτότητας, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι κάτω από το 3%.
Μέσα στη λιτότητα και σε μία αδύναμη παγκόσμια οικονομία, πώς θα ανακάμψει η Ελλάδα;
Λένε ότι το φάρμακο είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τίποτα δεν το αποδεικνύει αυτό.
Η ζώνη του ευρώ βιώνει τον ένα μύθο μετά τον άλλον, πρώτα τις αρετές του ενιαίου νομίσματος για διαφορετικές χώρες, μετά τη λυτρωτική λιτότητα και τώρα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σαν το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες.
Αλλά όλα αυτά απλά αναβάλουν συνεχώς το καίριο ερώτημα, την ελάφρυνση του χρέους που για τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους.
Για την Ελλάδα, όμως, η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι μόνο ένα αντάλλαγμα για τη λιτότητα, αλλά θα τη βοηθήσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, οι πιστωτές της θα χάσουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι αν αποδεχτούν την ελάφρυνση του χρέους της.
Κι ένα Grexit θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ρωγμή στο οικοδόμημα της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει περισσότερο πόνο και οι πιστωτές θα δουν λιγότερα από τα χρήματά τους.
Αυτή θα είναι μία ελληνική τραγωδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης