Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρένο στα σενάρια παράτασης του QE της ΕΚΤ βάζει ο Weidmann (Βundesbank) - Κανείς δεν μίλησε για επέκταση...

Φρένο στα σενάρια παράτασης του QE της ΕΚΤ βάζει ο Weidmann (Βundesbank) - Κανείς δεν μίλησε για επέκταση...
Η νομισματική πολιτική δεν είναι η λύση σε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα
Φρένο στα σενάρια, αλλά και στις προσδοκίες των διεθνών αγορών, για παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (QE), βάζει ο διοικητής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jens Weidmann.
Yπενθυμίζεται εδώ πως το QE της ΕΚΤ αφορά σε αγορές ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, αξίας 60 δισ. ευρώ, μηνιαίως, με το πρόγραμμα να εκπνέει τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ωστόσο, ήδη πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για παράταση του προγράμματος.
Kανείς δεν είπε επισήμως πως θα υπάρξει αύξηση ή παράταση του QE, έσπευσε να καταστήσει σαφές ο Weidmann, γνωστός πολέμιος των προγραμμάτων αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Η νομισματική πολιτική δεν είναι η λύση σε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα, προειδοποίησε επίσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνιστά διαρκώς τον απομηχανής Θεό της Ευρωζώνης.
Μιλώντας πριν από δύο 24ωρα, ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις τόσο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και στην αγορά ακινήτων.
«Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» έσπευσε να σημειώσει χαρακτηριστικά.
Αιτιολογώντας το φαινόμενο του υποτονικού πληθωρισμού, εξήγησε ότι αποδίδεται στην χαμηλή ανάπτυξη και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.
«Η υποτονική ανάπτυξη και ο αδύναμος πληθωρισμός καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», κατέληξε ο Weidmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης