Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Ο Βoehner έλεγε στις αμερικανικές οικογένειες να σφίγγουν το ζωνάρι, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε το ίδιο

Krugman: Ο Βoehner έλεγε στις αμερικανικές οικογένειες να σφίγγουν το ζωνάρι, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε το ίδιο
«Θα μείνει ως παράδειγμα του πόσο κακή μπορεί να είναι μακροοικονομικά η «κοινή λογική» σε μία κρίση
Ταξιδεύοντας και ακούγοντας όλες τις συζητήσεις και τις απόψεις για την παραίτηση του John Boehner από το Κογκρέσο, ο Paul Krugman παραθέτει και τη δική του.
Γράφοντας ότι ήταν βασανιστικό το να ακούει τα σχόλια για τα κίνητρά του όχι απλά για να κάνει στην άκρη, αλλά για να αφήσει τη θέση του.
Υπάρχει, όμως, κάποιος κανόνας που να τους εμποδίζει να πουν το προφανές: Ότι η εξαιρετικά προσοδοφόρα καριέρα του ως λομπίστας δεν μπορεί να αρχίσει ενώ είναι έξω από το Κογκρέσο;
Ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι παραιτηθείς πολιτικός των συντηρητικών θα έπαιρνε βραβείο στην κωλυσιεργία, καθώς παρά τις προσπάθειές του να σώσει την οικονομία παραλίγο να τη βυθίσει στην άβυσσο.
Η πάγια γραμμή του ήταν εξής: Οι αμερικάνικες οικογένειες πρέπει να σφίγγουν το ζωνάρι, αλλά δεν βλέπουν και την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.
Ήταν στις αρχές του 2009, πριν η μανία της λιτότητας κυριεύσει τον δυτικό κόσμο, αλλά ακόμα και τότε που η δημοσιονομική πολιτική οδηγούσε σε μία ύφεση ο Boehner δεν ζήτησε να προσπαθήσουμε να την αντισταθμίσουμε.
Τα καλά νέα ήταν ότι ο Οbama κατάφερε να περάσει κάποια σημαντικά πράγματα έτσι κι αλλιώς, αλλά τελικά αυτό δεν ήταν αρκετά μεγάλο ή, σταθερό και δεν πήρε ούτε μία ψήφο από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή.
Αλλά ο Boehner είχε μία σημαντική συνεισφορά: Από εδώ και πέρα θα έχουμε τη ζώνη του ως απεικόνιση του πόσο κακή μπορεί να είναι μακροοικονομικά η «κοινή» λογική σε μία κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης