Τελευταία Νέα
Πολιτική

Stiglitz: Αν η τρόικα δεν αλλάξει πολιτική, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα λειτουργήσει

Stiglitz: Αν η τρόικα δεν αλλάξει πολιτική, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα λειτουργήσει
Το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ υπήρξε σχεδόν αναποτελεσματικό στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα ή την Ισπανία, σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος
Στις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν η νέα νίκη του Αλέξη Τσίρα στην Ελλάδα είναι μια επιτυχία της τρόικας ή μια αποτυχία της, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η λιτότητα είναι μια αποτυχημένη πολιτική και ο ελληνικός λαός την έχει απορρίψει επανειλημμένως, όμως πίστεψε λανθασμένα ότι πρέπει να διατηρήσει αυτό το κομμάτι χαρτί, το ευρώ, και να αποδεχθεί μη αποδεκτούς όρους για να μείνει στο ευρώ».
Η τρόικα, συμπληρώνει, «δεν έχει πείσει τους Έλληνες ότι οι πολιτικές της λειτουργούν, αν η τρόικα θέλει να πιστεύει ότι μπορεί να ασκεί την εξουσία όπως απειλεί, αυτή είναι μια νίκη για την τρόικα, όμως είναι μια αποτυχία».
Αν η τρόικα δεν αλλάξει πολιτική, η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, σημειώνει ο Joseph Stiglitz, προσθέτοντας ότι ίσως να είναι λίγο καλύτερα αυτό το έτος και το επόμενο, διότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν μειωθεί, όμως το 2018 υπάρχει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και η ύφεση θα επιστρέψει.
«Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η τρόικα δεν αλλάξει», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στην ποσοτική επέκταση (QE) της ΕΚΤ τόνισε ότι «σε χώρες που η ανεργία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, το κυρίαρχο αποτέλεσμα είναι η λιτότητα.
»Η ελπίδα για το QE ήταν ότι αυτή η ρευστότητα θα μεταφραζόταν σε περισσότερες επενδύσεις και δαπάνες, όμως ο λόγος που δεν είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις ΗΠΑ ήταν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργούσε πολύ καλά.
»Το πρόβλημα στην Ισπανία ή την Ελλάδα είναι εκατό φορές χειρότερο. Οι τράπεζές τους είναι τόσο συγκλονισμένες από την απώλεια χρημάτων, που είναι πολύ δύσκολο να αρχίσουν να δανείζουν εκ νέου».
Δεν αναμένω ότι το QE δεν θα φέρει περισσότερη ανάπτυξη στην Ισπανία ή την Ελλάδα, σημειώνει ο Stiglitz.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος ρωτήθηκε αν υπάρχει δρόμος επιστροφής για μια χώρα από τη στιγμή που αποδέχεται το ευρώ, για να απαντήσει καταφατικά.
«Ναι, μπορείς να επιστρέψεις. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να πηγαίνουμε προς τα μπροστά, όμως η αδυναμία των τελευταίων πέντε χρόνων με έχει κάνει λιγότερο αισιόδοξο», σημειώνει και προσθέτει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία είναι μια αποτυχία.
«Στην Ισπανία το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το κομμάτι χαρτί», σημείωσε αναφερόμενος στο ευρώ.
Οι λόγοι δημιουργίας του ευρώ ήταν δύο: για την ευημερία και την ένωση ενώ αυτό που συνέβη ήταν ύφεση, οικονομική καταστροφή και διαίρεση, τονίζει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης