Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Επέκταση του QE της ΕΚΤ μέχρι τα μέσα του 2018 – Αύξηση στα 2,4 τρισ. του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Standard and Poor's: Επέκταση του QE της ΕΚΤ μέχρι τα μέσα του 2018 – Αύξηση στα 2,4 τρισ. του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις τον Δεκέμβριο
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η καθυστέρηση από τη FED να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια και οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να ανακοινώσει μια σημαντική αύξηση του προγράμματος παροχής ρευστότητας στις αγορές, σύμφωνα με την Standard and Poor's.
Από τον Μάρτιο, η ΕΚΤ χρησιμοποιεί 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για να αποκτήσει κυρίως ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να τονώσει την οικονομία και να ενισχύσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, QE.
Όπως εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής της Standard and Poor's για την Ευρώπη, Jean – Michel Six, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο επέκταση του QE μέχρι τα μέσα του 2018, έναντι της αρχικής ιδέας το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού όγκου του προγράμματος από το 1,1 τρισ. ευρώ στα 2,4 τρισ. ευρώ.
Αν και άλλοι αναλυτές επίσης εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, οι προβλέψεις της S&P είναι πιο επιθετικές από αυτές της Goldman Sachs ή της Pimco, που εκτιμούν επέκταση μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με την S&P, «τον Σεπτέμβριο του 2016, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι ακόμη πολύ κάτω του στόχου 2% της ΕΚΤ».
Κατά τον οίκο αξιολόγησης, το αρχικό πρόγραμμα QE της ΕΚΤ τον Μάρτιο είχε θετικές επιπτώσεις, προκαλώντας ισχυρή υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που ωφέλησε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ώθησε ανοδικά τον πληθωρισμό.
Έξι μήνες μετά, όμως, σημειώνει ο Jean Michel Six, η κατάσταση είναι περισσότερο πολύπλοκη.
Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη στιγμή που η FED θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια έχει αποδυναμώσει το δολάριο και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με πρώτο το κινεζικό γουάν, επίσης έχουν αποδυναμωθεί.
Αυτό, επισημαίνει, αντικατοπτρίζει μια συνεχή φυγή κεφαλαίων από αυτές τις αγορές, όπως και ο φόβος των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, το ευρώ έχει αρχίσει να ανατιμάται.
Ένα ευρώ αντιστοιχεί τώρα σε 1,12 δολάρια, όταν στην έναρξη του προγράμματος QE της ΕΚΤ αντιστοιχούσε σε 1,05 δολάρια.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, επίσης, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στο χειρότερο σενάριο από την S&P, μια ισχυρή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και άλλων αναδυόμενων χωρών μπορεί να μειώσει κατά 0,8% το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης