Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

To IRF με 17,84% ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με προοπτική πάνω από 20% – Τι κρύβει η κίνηση αυτή για την ευρύτερη στρατηγική της εταιρίας…. - Άλμα στην μετοχή

tags :
To IRF με 17,84% ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με προοπτική πάνω από 20% – Τι κρύβει η κίνηση αυτή για την ευρύτερη στρατηγική της εταιρίας…. - Άλμα στην μετοχή
Η Αγγελική Φράγκου γόνος εφοπλιστικής οικογένειας διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Βγενόπουλο επικεφαλής του ομίλου Marfin.

Με αφορμή την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της MIG το IRF το fund στο οποίο επικεφαλής είναι η Α. Φράγκου συμμετείχε στην όλη διαδικασία και απέκτησε μετοχές της MIG. Έκτοτε αγοράζει σταδιακά φθάνοντας έως το 13,88% και πριν λίγες μέρες αγοράζοντας μέσω του ΧΑ αύξησε το ποσοστό του το IRF στο 17,84% με προοπτική ίσως να ξεπεράσει και το 20%.
Η κίνηση αυτή έχει συμβάλλει στην ανάκαμψη της μετοχής η οποία έφθασε να κερδίζει έως 9% στα 0,36 ευρώ.
Πλέον το IRF έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG και ακολουθεί το Dubai Investment Group με 17,28%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις συνεχείς αγορές το μέσο κόστος κτήσης  έχει μειωθεί αισθητά.
Η MIG διαπραγματεύεται στα 0,33 ευρώ που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της εταιρίας.
Ωστόσο οι κινήσεις του IRF στην MIG πέραν από το εμφανές αύξηση στρατηγικού ποσοστού και μείωση του μέσου κόστους κτήσης ενδέχεται να υποκρύπτει και παράλληλη αύξηση του ποσοστού του Α. Βγενόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG.
Το IRF αγοράζει μετοχές, αυξάνει το στρατηγικό του ποσοστό με στόχο μελλοντικές υπεραξίες ή ευρύτερες επιχειρηματικές κινήσεις.

Ο ρόλος της MIG

Οι 35 με 40 χιλ μέτοχοι έχουν χάσει συντριπτικό ποσοστό της επένδυσης τους.
Όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες η MIG θα έπρεπε να διαπραγματεύεται 718% υψηλότερα καθώς η καθαρή θέση βρίσκεται στα 2,7 ευρώ ενώ έχουν υπάρξει και σημαντικότατες αναπροσαρμογές των συμμετοχών στην εύλογη αξία.
Στο α΄ τρίμηνο εμφάνισε ζημίες  ύψους 67,8 εκατ ευρώ η MIG σε σχέση με τις ζημίες 89,5 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους έφθασαν σε 372,5 εκατ.
Τα αποτελέσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά λόγω της εποχικότητας αλλά σίγουρα υπάρχουν ζημίες.
Τι μπορεί να περιμένει ο επενδυτής από την MIG;
1)Όταν ανέκαμψε η Αμερική το KKR, το Blackstone το General Electric Capital κατέγραψαν εντυπωσιακό άλμα με όρους αποτίμησης και εσωτερικής αξίας.
Οι εταιρίες συμμετοχών συνδέονται με την πορεία του καθοδικού και ανοδικού κύκλου. Προφανώς και δεν θα υπάρξει αύξηση 718% αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες η πραγματική αξία της εταιρίας τόση θα ήταν.
2) Μετά από μια διετία αμυντικής στρατηγικής που έδινε έμφαση στην διατήρηση μεριδίων αγοράς, εφαρμογής πρωτοβουλιών περιορισμού κόστους και συστηματικής μείωσης του δανεισμού, η Marfin Investment Group άλλαξε την στρατηγική της εφέτος και επικεντρώνεται στη δημιουργία μετοχικών υπεραξιών μεσοπρόθεσμα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Investment Group (MIG) Διονύσης Μαλαματίνας,  είχε δηλώσει όπως είχαμε ανακοινώσει στα αποτελέσματα έτους του 2010, η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την έναρξη της αλλαγής στην εταιρική μας στρατηγική. Από την αμυντική στρατηγική που στόχευε κυρίως στην ενίσχυση και διατήρηση των σημαντικών μεριδίων αγοράς των εταιρειών μας, έχουμε πλέον κινηθεί προς την τοποθέτηση έμφασης στη ενίσχυση και την εμφάνιση της αξίας των επενδύσεών μας. Έχουμε μεταθέσει τις προσπάθειές μας, στην δημιουργία μετοχικών υπεραξιών, μεσοπρόθεσμα.
Οι τάσεις που καταγράφονται και οι πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην πορεία για επιστροφή στην κερδοφορία το 2012»
Τι σημαίνει αυτή η στρατηγική ότι η MIG θα επιδιώξει εξαγορές και εμπλοκή στις αποκρατικοποιήσεις.
3)Ο Ανδρέας Βγενόπουλος φέρεται να κατέχει ένα ποσοστό 7,8% - η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται συνεχίζει να αγοράζει μετοχές.
4)Κρίσιμος είναι ο ρόλος του IRF της Αγγελικής Φράγκου η οποία μεθοδικά αγοράζει μετοχές της MIG και κατέχει 17,84%.
Θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του στην MIG το IRF με την προοπτική πάνω από 20%.
5)To Dubai έχει εμμονή με την MIG όχι δεν πουλάει αλλά θα αγοράσει και στο ομολογιακό στα 1,8 ευρώ.
Το 2011 -2012 ίσως να είναι η τελευταία περίοδος  ταλαιπωρίας για τους μετόχους της MIG και το 2013 να ανατείλει μια νέα καλύτερη χρονιά που θα δώσει υπεραξίες στους υπομονετικούς μετόχους.


Μετοχική σύνθεση της MIG
Μη αθροιστικά ποσοστά
IRF 17,84% από 13,88%
Dubai investment Group 17,28%
Marfin Popular Bank 2,7%
Ξένοι θεσμικοί 19,35%
Ιδιώτες 45,34%
Βγενόπουλος 7,8% (Εκτίμηση)


Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης