Τελευταία Νέα
old

Άρχισε η μάχη των προμηθειών στα μηχανάκια Pos - Στα 8 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συναλλαγών

Άρχισε η μάχη των προμηθειών στα μηχανάκια Pos - Στα 8 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συναλλαγών
Mηχανάκια Pos: Ο συνολικός τους αριθμός μειώθηκε σε 170.000 - Τι θα κάνει ο κουρέας;
Πόρτα - πόρτα πωλούνται τα ηλεκτρονικά μηχανάκια συναλλαγών Pos από τις τράπεζες και τους ιδιώτες καθώς η χρήση καρτών εκτοξεύθηκε στα ύψη με την εφαρμογή των capital controls.
Οι εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη για «χτίσιμο» του αφορολόγητου με τη χρήση πιστωτικών καρτών με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής δημιουργεί κινητικότητα στην πώληση των POς στην αγορά των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το κόστος αγοράς όπως και της ενοικίασης των ηλεκτρονικών μηχανημάτων οι προμήθειες των τραπεζών και οι οικονομικές απαιτήσεις των διεθνών καρτών VISA Master Card διαμορφώνουν ένα ηλεκτρονικό οικονομικό τοπίο αξίας αρκετών δισ. ευρώ το χρόνο.
Η συνολική αξία των Pos διαμορφώνεται στα 8 δισ ευρώ το χρόνο ενώ στο παρελθόν έφθανε και τα 12 δισ ευρώ.
Οι πωλητές της τεχνολογίας Pos και τα διαφημιστικά σποτ είναι στην πρώτη γραμμή προς αναζήτηση πελατείας.
Ο ανταγωνισμός και οι προσδοκίες αύξησης των μηχανημάτων Pos ρίχνει τις τιμές και το πακέτο γίνεται πιο δελεαστικό για όλους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης αρκετές φορές έχει αναφέρει δημόσια ότι ο κουρέας του δεν βάζει μηχανάκι διότι το ύψος των προμηθειών των τραπεζών είναι σε επίπεδα απαγορευτικά.
Το bankingnews βρήκε τον κουρέα του υπουργού Οικονομικών κ Κώστα Καραπέτη που διατηρεί την επιχείρησή του την οδός Ακαδημίας 76.
Ο νεαρός κουρέας λέει ότι πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις και τις ανάγκες των πελατών να πληρώνουν με κάρτα. Ήδη δέχθηκε πρόταση για την εγκατάσταση Pos με αρχικό κόστος 240 ευρώ ή με 68 ευρώ το εξάμηνο προς ενοικίαση.
Η πρόταση της τράπεζας για το ύψος της προμήθειας ανέρχεται στο 1,5%.
Ο κ. Καραπέτης θα αναζητήσει άλλες δύο προσφορές και θα είναι έτοιμος για την απόφαση που θα τον οδηγεί στο αύριο. Όταν το τιμολόγιο του προβλέπει τελική τιμή τα 13 ευρώ για ένα κούρεμα. Η εφορία θα πάρει το 23% δηλαδή 2,99 ευρώ και η τράπεζα 0,20 λεπτά αφού ο υπολογισμός γίνεται στην τελική τιμή.
Στην εγχώρια αγορά είναι εγκατεστημένα 170.000 μηχανάκια που δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ο αριθμός τους έφθανε τα 250.000 πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Η αγορά ενός Pos μπορεί να ξεπερνά τα 300 ευρώ ανάλογα με τις τεχνικές δυνατότητες.
Στην αγορά διατίθενται μηχανάκια μικρότερου κόστους που φθάνει στα 150 ευρώ.
Η ζωή για κάθε ένα μηχανάκι δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 χρόνια.
Το ποσοστό των προμηθειών κυμαίνεται από το 0,8% και φθάνει το 3%.

Η Εθνική Τράπεζα ρίχνει τις τιμές
Η κα Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας είπε στο www.bankingnews.gr ότι το ποσοστό των προμηθειών θα μειωθεί χάρη στην αύξηση του τζίρου και τη γενικότερη μεγέθυνση της αγοράς.
Προσθέτει ότι η Εθνική Τράπεζα στα νέα πακέτα προσφορών το 1,5% έγινε 1,2% και οι χαμηλότερες συντελεστές διαμορφώνονται ανάλογα με τον τζίρο του καταστήματος.
Η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του ποσοστού προμήθειας συνδέεται άμεσα με το ύψος των αγοραπωλησιών.
Ως βάση διαπραγμάτευσης οι τράπεζες έχουν ορίσει τις 20.000 ευρώ.
Ο κ Γιώργος Ασμάτογλου πρόεδρος του ΠΟΠΕΚ (Ομοσπονδίας Πρατηριούχων) αναφέρει ότι η πλειοψηφία των πρατηριούχων στα καταστήματα τους δεν διαθέτουν μηχανάκια πιστωτικών καρτών εξαιτίας ων υψηλών προμηθειών που ζητούν οι τραπεζίτες.
ότι δεν είναι εφικτό ένας πρατηριούχος να δουλεύει με περιθώρια κέρδους που περιορίζονται κάτω του 5% να δίνει 2% και 2,5% για τη χρήση της κάρτας.
Ο κ. Ασμάτογλου θεωρεί ότι το ποσοστό των προμηθειών για τη χρήση Pos πρέπει να διαμορφωθεί στο 0,5%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης