Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα - Πάταξη διαφθοράς, ανάπτυξη, ανεργία η αιχμή του κυβερνητικού προγράμματος

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα - Πάταξη διαφθοράς, ανάπτυξη, ανεργία η αιχμή του κυβερνητικού προγράμματος
Πρώτος στόχος ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σταθεροποίηση οικονομίας, σταδιακή βελτίωση capital controls
Η ανασυγκρότηση και η μεταρρύθμιση του κράτους, η καταπολέμηση της διαφθοράς - διαπλοκής, η νέα διαπραγμάτευση για το χρέος αλλά και για τα ανοιχτά θέματα - «αγκάθια», όπως τα εργασιακά το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και η επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά θα αποτελέσουν την προμετωπίδα των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.
Αλλά και το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναμένεται να ανοίξει από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα προτείνει η παρούσα Βουλή να συζητήσει το θέμα ώστε η επομένη Βουλή να είναι αναθεωρητική.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει από το πρωί διαδοχικές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ήδη βρίσκεται στην Αθήνα από χθες ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ήδη το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου ετοιμάζουν ξεχωριστούς φακέλους με τις προτάσεις τους τόσο σε ό,τι αφορά αυτές καθε αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και για στοχευόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες για αντίρροπα μέτρα, που θα «τρέξουν» παράλληλα με τα πρώτα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία.
Τις προτάσεις συγκεντρώνει ο έτερος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος παρά το κρυολόγημα που τον ταλαιπωρεί προσήλθε χθες στο Μαξίμου και πέραν της συλλογής των φακέλων προήδρευσε σε συσκέψεις, με αντικείμενο την εύρεση χώρων υποδοχής και προσωρινής διαμονής των προσφύγων.
Οι προτάσεις των υπουργών εξετάζονται και από τον Νίκο Παππά ο οποίο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με του υπουργούς που μετέχουν στους τρείς «κύκλους» κυβερνητικού έργου.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, θα εστιάσει ιδιαίτερα στο ζήτημα της πάταξης της διαπλοκής - διαφθοράς, αλλά και της φοροδιαφυγής, εξαγγέλλοντας σειρά θεσμικών αλλαγών και νομοθετικών ρυθμίσεων που θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή εντός του επόμενου διμήνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί άλλωστε να στείλει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένοι να κάνουν τομές, να προχωρήσουν σε ρήξεις ή ακόμα και να συγκρουστούν με συμφέροντα, νοοτροπίες και τακτικές που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ωστόσο, θα είναι ιδιαίτερα μετρημένος και προσεκτικός στις εξαγγελίες, καθώς η πρώτη αξιολόγηση και οι αυστηροί όροι που θέτουν οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώρια για παροχές και μέτρα με δημοσιονομικό κόστος.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πολλά από τα μέτρα που θα εξαγγείλει θα έχουν μακροπρόθεσμη σταδιακή εφαρμογή και σε βάθος τετραετίας.

Μεταξύ των μέτρων, των θεσμικών αλλαγών αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΔΙΑΠΛΟΚΗ

- Καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής - μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς με συγκριτική ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 300.000 ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας για τον εντοπισμό της πραγματικής αφορολόγητης ύλης.
- Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.
- Διαφάνεια, μέσω ανοικτού, πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο τομέα.
- Έλεγχος όλων των δημόσιων συμβάσεων με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά.
- Ενίσχυση και επέκταση στη Διαύγεια.
- Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.
- Κατάθεση αιτήματος στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
- Εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι.
- Θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

- Αναδιάρθρωση του χρέους
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016.
- Προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
- Δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.
- Υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

- Ρύθμιση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας.
- Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.
- Αναβάθμιση και αναστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

- Προκήρυξη 20.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους τους επόμενους 2 μήνες - μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 - ενώ συνολικά και σε βάθος τετραετίας οι θέσεις εργασίας θα φθάσουν περίπου τις 212.000. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 150.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για το 2016, διάρκειας 8 μηνών κυρίως μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
- Λόγω των χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων προκύπτει εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν για την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους, 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
- Αξιοποίηση επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ.
- Νόμος για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
- Ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
- Αλλαγή πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
- Ρυθμίσεις για τη μεταβίβαση των υπό πτώχευση και των πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων όπου υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας.
- Συγκρότηση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο θα αντλεί πόρους από διοικητικές κυρώσεις, δωρεές, χορηγίες και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα τα διοχετεύει σε συνεργατικά σχήματα με ποικίλους τρόπους (επιδοτήσεις, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΗ

- Καθιέρωση κάρτας του πολίτη στην οποία θα αναγράφεται Αρ. Ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και το δίπλωμα οδήγησης, που θα διευκολύνει την καθημερινή του επαφή με το Κράτος,
- Έκδοση ειδικής κάρτας για τη μετακίνηση των ανέργων και κάρτας ανασφαλίστων.
- Κάρτα κοινωνικού εισοδήματος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

- Καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εργασιακή εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών - Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
- Εθελούσια μετακίνηση
- Καθιέρωση της αποτίμησης/αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης.

ΥΓΕΙΑ

- Περί τις 3.500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας.
- Νομοσχέδιο τους επόμενους δυο μήνες για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (νέο Ε.Σ.Υ. κοινωνικής προστασίας).
- Ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους τους πολίτες, δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών

ΠΑΙΔΕΙΑ

- Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα και στα σχολικά βιβλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε δύο ξένες γλώσσες και πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:25, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου)

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης