Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle: Ο Τσίπρας απέρριψε τη «νεοφιλελεύθερη συνταγή»

Deutsche Welle: Ο Τσίπρας απέρριψε τη «νεοφιλελεύθερη συνταγή»
Στην ομιλία του στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας
Στην κρίση της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και διαμέσου αυτής σε άλλα κράτη της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα ανθρωπιάς, προσφέροντας τροφή και στέγη σε χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια «εύφλεκτη» περιοχή, τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Μινσκ να την υλοποιήσουν πλήρως, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για την άνοδο του τζιχαντισμού και τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα.

Αισιοδοξία για κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αποφέρουν αποτελέσματα και θα υπάρξει συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων και την παραμονή ξένων δυνάμεων στο έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας.
Μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Αθήνα αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή της αυτή με κινήσεις όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητά.
Τέλος, σημείωσε ότι η Αθήνα εφαρμόζει μια πραγματιστική πολιτική στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει προτείνει μια σειρά ρεαλιστικών ΜΟΕ και με τα Σκόπια.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τη «νεοφιλελεύθερη συνταγή» που ακολουθείται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι έπρεπε να είχε αποφευχθεί η επιβολή μέτρων λιτότητας όπως η περικοπή μισθών και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Αυτό που αντιμετωπίσαμε, είπε, ήταν μια σθεναρή στάση μερικών υπέρ της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και για να αποφευχθεί αυτό έπρεπε οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε να συνοδεύονται από μέτρα λιτότητας.

Νέο μήνυμα για αναδιάρθρωση του χρέους

Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε το κορυφαίο διεθνές φόρουμ της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να προβάλει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα τον λόγο έλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε στον διάδρομο σύντομη συνομιλία.
Λίγο νωρίτερα, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με εκπροσώπους των σημαντικότερων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η σημασία της συνεργασίας τόσο της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς όσο και μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Ακολούθως ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησαν για την ανέγερση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε με την πτώση των Δίδυμων Πύργων, σαν ένα συμβολικό έργο ελπίδας για έναν πιο ειρηνικό κόσμο, ενώ συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για τις πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την πενθήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη με συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντι Μπλάζιο, ενώ επισκέφθηκε επίσης το Ground Zero, όπου κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης