Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λιαργκόβας (Γρ. Προϋπολογισμού): Βασική αιτία αποτυχίας και του πρώτου και του δεύτερου ελληνικού προγράμματος η λιτότητα

Λιαργκόβας (Γρ. Προϋπολογισμού): Βασική αιτία αποτυχίας και του πρώτου και του δεύτερου ελληνικού προγράμματος η λιτότητα
Στην Καλαμάτα οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας
"Όλα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, σταθεροποιητικό πρόγραμμα, πρόγραμμα σύγκλισης, όλα είναι οικονομικά προγράμματα και μνημόνια, που βασικό τους χαρακτηριστικό είχαν την οριζόντια εφαρμογή της λιτότητας", ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Ο ίδιος μιλώντας στην Καλαμάτα στη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας, σχετικά με την αποτυχία του πρώτου ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι  "αυτοί που το σχεδίασαν δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.
Τα μέτρα που πήραν δεν ήταν αντίστοιχα του μεγέθους του, κι έτσι οδηγηθήκαμε σ' ένα σπιράλ κακών εξελίξεων.
Μια άλλη εξήγηση, με βάσιμη επιστημονική εγκυρότητα, ήταν, βεβαίως, το κοινό νόμισμα, αλλά γιατί η Κύπρος και η Ιρλανδία βγήκαν στις αγορές".
Ακόμη, ο κ. Λιαργκόβας, ανέφερε πως στις 10 εντολές για την επιτυχία των προγραμμάτων, η 6η εντολή μιλάει για δίκαια μέτρα, σημειώνοντας πως "όταν τα μέτρα δεν είναι δίκαια, είναι και δύσκολο να εφαρμοσθούν και δύσκολο ν' αποδώσουν".
Τόνισε παράλληλά την ανίσχυρη παρουσία των θεσμών του κράτους σε μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική πολιτική, που θα διευκόλυνε την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και θα ενδυνάμωνε την αναπτυξιακή διαδικασία.
Κατά τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν απέδωσαν
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο κεντρικοί ομιλητές ήταν οι διεθνούς κύρους καθηγητές Π. Λιαργκόβας, Δ. Χιόνης και Ευ. Δρυμπέτας, οι οποίοι κατέτειναν στο γενικό συμπέρασμα ότι η πολιτική σταθερότητα, η ευελιξία των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και η αξιοπιστία των δομών του κράτους είναι η κοινή συνισταμένη για προοπτική περιβάλλοντος οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε χώρα.
Το τρίπτυχο της θεματολογίας των βασικών εισηγητών του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το ΤΕΙ Πελοποννήσου, με συνδιοργανωτές το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (University of National and World Economy) - Βουλγαρία, το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (University Alexandru Ioan Cuza) - Ρουμανία και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η αποτυχία των δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις στις δομές του κράτους και η απαραίτητη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δ. Χιόνης, υποστήριξε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποδεικνύοντας, παράλληλα, ως λύση την οδό των δημοσίων επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι  "εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, το 2018 θα μιλάμε για τα ίδια πράγματα", προσθέτοντας πως "αυτό που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο πείραμα που απέτυχε".
Κατά τον ίδιο, "χρειάζεται αλλαγή μείγματος, μεταρρυθμίσεις, ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ιεράρχηση.
Οι κρίσεις χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις και ποσοτική χαλάρωση".
Εκτίμησε δε, πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από αυτή του 2008, παραθέτοντας σειρά οικονομικών δεικτών, ενώ αναρωτήθηκε πώς θα ενσωματωθούν και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, όταν περί αυτών υπάρχει πολιτική αμφισημία.
"Κύριος τομέας χρηματοδοτήσεων είναι ο τραπεζικός, που είναι βαριά άρρωστος" είπε ο κ. Χιόνης.
Τέλος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευ. Δρυμπέτας, σημείωσε ότι "εάν καταφέρουμε να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, θα έρθει και η ανάπτυξη.
Ανάπτυξη χωρίς φορείς και επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει.
Αλλά κι επενδύσεις χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχουν".
Ο κ. Δρυμπέτας κάνοντας αναφορά στα δάνεια που έλαβαν δανειολήπτες ή δόθηκαν από τις τράπεζες σε διαφορετικές εποχές, είπε πως δεν πρόκειται να πληρωθούν, αλλά και πως  "στην Ελλάδα δεν υπάρχει τραπεζική πίστη".
Κατά τον ίδιο, "όλα αυτά τα δάνεια πρέπει να μπουν σ' έναν οργανισμό διαχείρισης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης