Τελευταία Νέα
Πολιτική

Π. Καμμένος: Η ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα εθνικό, υπεράνω κομματικών επιδιώξεων

Π. Καμμένος: Η ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα εθνικό, υπεράνω κομματικών επιδιώξεων
Eξετάζεται η θέσπιση εθελοντικής στράτευσης των γυναικών
«Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών πρέπει να καταργηθεί», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση  επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στις εκλογές και να ευχηθεί σε όλους καλή τετραετία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, «η  παρούσα Κυβέρνηση έλαβε για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό.
Είναι ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας, ένα μήνυμα ξεκάθαρο.
Ο ελληνικός λαός στήριξε δύο κόμματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους τα οποία έχουν όμως ένα κοινό όραμα»
Αναφερόμενος στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, σημείωσε ότι η ενότητα έχει μεγάλη σημασία, καθώς και ότι το μείζον ζήτημα είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και του ελληνικού Έθνους.
«Η ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα εθνικό, υπεράνω κομματικών επιδιώξεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τόνισε προς τους συναδέλφους του  ότι θα ενημερώνεται συνεχώς και θα ζητά τη συμβολή όλων των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το πρώτο θέμα σε σχέση με την Εθνική Άμυνα είναι η εθνική ασφάλεια, στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ξεκίνησε από το προσωπικό, υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2015 είχε δηλώσει ότι στόχος είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση της δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κάτι που θα τακτοποιήσει άμεσα, καθώς ήδη τα χρήματα έχουν αποδεσμευθεί από εξοπλισμούς και βρίσκονται στο Υπουργείο των Οικονομικών, προκειμένου να αποδοθούν στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη μας.
Μεταξύ  άλλων, ανέφερε ότι η πρώτη απόφαση θα αφορά την απόδοση του επιδόματος παραμεθορίου, εξετάζεται η περίπτωση καθιέρωσης νέου ειδικού μισθολογίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,  έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την υπηρεσιακή κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές, καθώς και τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των στελεχών σε θέσεις ευθύνης, η καθιέρωση αρχών ισότητας και διαφάνειας στις τοποθετήσεις και στις μεταθέσεις των στρατευμένων,
μέριμνα έχει ληφθεί για την καθιέρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική εξέλιξη των υπαξιωματικών και την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Επίσης, εξετάζεται η θέσπιση εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, θα συνεχιστούν οι ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν τη στρατολογική τακτοποίηση των ανυπότακτων, θεσπίζεται καθορισμένη διάρκεια θητείας των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων δύο συν ένα έτη, επενδύουν στην εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών στα στελέχη σε θέματα όπως υπηρεσίες υγείας, οικιστική εξυπηρέτηση, ευνοϊκοί όροι στις τραπεζικές υπηρεσίες.
Περαιτέρω, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι προχωρά ο επανασχεδιασμός της δομής των Δυνάμεων και της δομής διοίκησης από μηδενική βάση.
Όσον αφορά την κοινωνική προσφορά, όπως είπε, «αποτελεί βασική πτυχή της πολιτικής μας η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου»
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντική η επανίδρυση της ΜΟΜΑ, της ΔΙΔΕΡΓΩΝ και μάλιστα «κάνουμε - και θα συνεχίσουμε να κάνουμε - με τη δυνατότητα που θα δώσουμε σε νέα παιδιά υπηρετώντας στη ΔΙΔΕΡΓΩΝ, στη ΜΟΜΑ ή σε άλλες υπηρεσίες, να παραμείνουν για τρία χρόνια στο στράτευμα, έχοντας αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία ως χειριστές μηχανημάτων, ως μηχανικοί ή ως αρχιτέκτονες και με αυτήν την επαγγελματική εμπειρία να μπορούν να μπουν στη ζωή με έναν μεγαλύτερο οπλισμό».
Επιπλέον, κάθε γιατρός που θα υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί ταυτόχρονα να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και, παράλληλα, αν υπηρετήσει σε ένα μικρό νησί, σε ένα ορεινό χωριό που δεν έχει γιατρό, θα μπορεί να προσμετρά τη θητεία του στο αγροτικό του.
Όσον αφορά τους εξοπλισμούς και τις υποδομές, ιδρύθηκε η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και με τη συνεργασία των επιτελείων στάλθηκαν στον Εισαγγελέα Διαφθοράς 19 υποθέσεις διαφθοράς και ήδη έχουν γίνει συλλήψεις, ανοίγματα λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκείνοι οι οποίοι έχουν εμπλακεί, οδηγούνται σύντομα στη δικαιοσύνη.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι ο νόμος περί προμηθειών θα αλλάξει και θα δοθεί η δυνατότητα στους Αρχηγούς των Όπλων να αποφασίζουν για μέχρι 300.000 ευρώ, προκειμένου να αποκαθιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε ανταλλακτικά και σε μέσα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα.
Για την ΕΑΒ ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει με νέα συμβόλαια, με νέες συμφωνίες, ενώ σκοπός είναι να ενεργοποιηθούν και άλλες αμυντικές βιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΒΟ και άλλες μικρότερες, οι οποίες είναι στην περιφέρεια.
Τέλος, ανέφερε ότι «τα 34 δισεκατομμύρια περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Ταμείων των Όπλων που ανήκουν στα εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη, που απέφεραν μόνο ένα εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να πουληθεί ούτε ένα χιλιοστό γης, τα προχωρούμε σε δημόσιους διαγωνισμούς για την παραχώρηση χρήσεως τους για πενήντα ή εκατό χρόνια με μίνιμουμ απόδοση το 5% της αντικειμενικής αξίας και με ανοικτό διαγωνισμό στο διαδίκτυο για πέντε ημέρες, όπου θα μπορούν να δοθούν προς επένδυση και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν για τη δημιουργία κατοικιών για το μόνιμο προσωπικό αξιωματικών - υπαξιωματικών και τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης