Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Ο πόλεμος κατά της ρευστότητας ξεκίνησε - Ο ρόλος των καταθέσεων

Phoenix Capital: Ο πόλεμος κατά της ρευστότητας ξεκίνησε - Ο ρόλος των καταθέσεων
Εάν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων αποφασίσει να μετατρέψει την περιουσία του σε ρευστό, το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι συστημικό...
Toυς λόγους, αλλά και τους τρόπους, για τους οποίους oι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την ευαίσθητη παράμετρο των κατάθεσεων στην επόμενη μεγάλη κρίση, επιχειρεί να αναλύσει η Phoenix Capital.
Όπως τονίζει, μέσω νέας έκθεσής της, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες είναι η ρευστότητα (το ρευστό), καθώς πλέον το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δρα, λειτουργεί και τρέφεται μέσα από το ψηφιακό χρήμα (digital money).
Σε όρους πραγματικούς, το ύψος των διαθέσιμων δολαρίων (που κινείται στην αγορά) δεν ξεπερνά τα 1,36 τρισ. δολάρια.
Πρόκειται για ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 10% έναντι του συνόλου των 10 τρισ. δολαρίων που βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πρόκειται επίσης ένα ελάχιστο ποσοστό αν συγκριθεί με την αγορά των μετοχών που ξεπερνά τα 20 τρισ. δολάρια και την αγορά των ομολόγων ύψους 38 τρισ. δολαρίων.
Που έγκειται τελικά ο μεγάλος κίνδυνος;
Στο προφανές...
Εάν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων αποφασίσει να μετατρέψει την περιουσία του σε ρευστό, είναι βέβαιο πως μεμιάς το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι συστημικό.
Στην πραγματικότητα αυτός είναι ο λόγος που προκλήθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, όταν μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες ρευστοποιήθηκε το 24% των στοιχείων ενεργητικού των Money Market funds.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη σπεύσει να κηρύξουν τον πόλεμο ενάντια στη ρευστότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον κόσμο να αποσύρει την περιουσία του μακριά από το σύστημα.
Kάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να τονιστεί είναι πως κάθε τι που βρίσκεται στην κατοχή μιας τράπεζας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να διαγραφεί, εάν η τράπεζα αυτή οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
Yπό το πρίσμα αυτό, οι καταθέτες είναι αυτόματα και πιστωτές, σε ό,τι αφορά το αμερικανικό δίκαιο.
Eπομένως, εάν μια μεγάλη τράπεζα οδηγηθεί στη χρεοκοπία στις ΗΠΑ, τότε αυτόματα οι καταθέσεις της είτε εξαφανίζονται, είτε μετατρέπονται σε μετοχές.
Ο καταθέτης λοιπόν σταματά να θεωρείται καταθέτης και μετατρέπεται σε μέτοχος, άρα δεν είναι υπόκειται σε καμία ασφάλεια, όπως οι καταθέτες.
Mε άλλα λόγια, εάν μια τράπεζα στις ΗΠΑ χρεοκοπήσει, τότε όλοι οι καταθέτες της εν λόγω τράπεζας χάνουν τις καταθέσεις τους.
Βάσει της νέας νομοθεσίας, πρόκειται για καθαρά νόμιμες διαδικασίες στις ΗΠΑ.
Kαι αυτή είναι μόνη η αρχή του... πολέμου σε βάρος της ρευστότητας και του φυσικού χρήματος.
Ο στόχος είναι περιουσία του καθενός να παραμένει στο σύστημα... με κάθε κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης