Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests από την ΤτΕ για την Attica bank στα 600-700 εκατ η ΑΜΚ – Υπό όρους και resolution

tags :
Stress tests από την ΤτΕ για την Attica bank στα 600-700 εκατ η ΑΜΚ – Υπό όρους και resolution
Τα 434 εκατ του 2014 δεν επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank
Κρίσιμο θα είναι το αποτέλεσμα του stress tests της ΤτΕ για την Attica bank που θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες παραδοχές που θα καθορίσει η ΕΚΤ και ο SSM.
Με βάση ενδείξεις ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες που εκκρεμούν από το 2014 ανέρχονται σε 434 εκατ είναι πιθανό το τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης να φθάσει τα 600 με 700 εκατ ευρώ.
Αν δεν υπάρξει πρόνοια ώστε η Attica bank να ανακεφαλαιοποιηθεί και από το ΤΧΣ δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το resolution και το υγιές τμήμα της τράπεζας να πωληθεί στην Εθνική τράπεζα.
Ωστόσο η κυβέρνηση θα ήθελε η Attica bank να συγχωνευθεί με ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες και το σχήμα αυτό να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Όμως σε αυτή την φάση η Attica bank δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ο νόμος ορίζει ότι το Ταμείο μπορεί να στηρίξει κεφαλαιακά μόνο τις τράπεζες που η ΕΚΤ έχει κρίνει ότι είναι βιώσιμες.
Η κυβέρνηση 7μήνου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να εντάξει την Attica bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες στο ΤΧΣ ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο.
Με την κατάρτιση και ψήφιση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Attica bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν την τελευταία τους ευκαιρία για να διασωθούν και να ανακεφαλαιοποιηθούν και με την στήριξη του ΤΧΣ.
Όμως αυτό που προέχει είναι να εξακριβωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank.
Ήδη από το 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες είχαν προσδιοριστεί στα 434 εκατ.
Όμως είναι αδύνατο οι 4 συστημικές να χρειάζονται 14-16 δισεκ. νέα κεφάλαια και η Attica bank να καλύπτεται μόνο με τα 434 εκατ ευρώ, πιθανότατα να χρειαστεί περί τα 600-700 εκατ ευρώ….
Η εμπλοκή του ΤΧΣ (μαζί με τον ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51% της Attica bank) αντίκειται πέραν της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και ηθικών κανόνων καθώς υπήρξαν τράπεζες που λόγω της άρνησης του ΤΧΣ να τις ανακεφαλαιοποιήσει διασπάστηκαν σε good και bad bank και πουλήθηκαν όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η κατά πολύ ποιοτικότερη τράπεζα Probank έναντι της Attica bank.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, ώρα 05:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης