Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χουλιαράκης: Τερματισμός ύφεσης, μείωση ανισοτήτων και επιστροφή στις αγορές οι στόχοι της κυβέρνησης

Χουλιαράκης: Τερματισμός ύφεσης, μείωση ανισοτήτων και επιστροφή στις αγορές οι στόχοι της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να τερματίσει την ύφεση, να επιστρέψει στις αγορές και να αμβλύνει τις ανισότητες
(upd5)Τον τερματισμό της μεγάλης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εκ νέου πρόσβαση της χώρας στις αγορές πρόταξε ως βασικές προτεραιότητες της προωθούμενης οικονομικής πολιτικής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει εντολή να αναμετρηθεί με τις μεγάλες παθογένειες των τελευταίων ετών, δεσμεύθηκε ο κ. Χουλιαράκης για να προσθέσει ωστόσο πως η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με ελάχιστους πόρους και σε ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον.
Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να τερματίσει την ύφεση, να επιστρέψει στις αγορές και να αμβλύνει τις ανισότητες, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Περιγράφοντας περαιτέρω τους στόχους της νέας μακροοικονομικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστεί, ο κ. Χουλιαράκης ανέλυσε ως εξής:
- Πρώτος στόχος είναι η οικονομική σταθερότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη καταγράψει μια επιτυχία, η οποία αφορά στη σύναψη της συμφωνίας του Αυγούστου.
Η συμφωνία έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
- Δεύτερος στόχος είναι η άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης, ακόμα και η ήπια δημοσιονομική πολιτική παράγει υφεσιακά αποτελέσματα.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Χουλιαράκης δεσμεύθηκε πως θα αξιοποιηθούν τα κοινοτικά προγράμματα και πως πριν το τέλος του 2015 4,5 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.
Θα εξοφληθεί μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως μεταξύ των στόχων είναι η αναδιανομή του κόστους υπέρ των ασθενέστερων, μέσω του περιουσιολογίου και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν πόροι που θα χορηγηθούν για την κοινωνική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης