Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η μετανάστευση μπορεί να καταστεί η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης

Πώς η μετανάστευση μπορεί να καταστεί η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης
Το 74% των μεταναστών και των προσφύγων είναι από 20 ως 64 ετών – Αν οι χώρες με γερασμένους πληθυσμούς εντάξουν τους πρόσφυγες στην οικονομία τους θα ωφεληθούν όλοι
Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ετοιμάζονται για μαζικές μεταναστεύσεις σαν αυτή που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, όμως μία τέτοια εξέλιξη ίσως να είναι το κλειδί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Η ανισότητα θα εξακολουθήσει να οδηγεί τους μετανάστες προς τα αναπτυγμένα κράτη, αλλά αυτές οι ροές, όπως εξηγεί η έκθεση, μπορούν να αντιστρέψουν τις δημογραφικές ανισορροπίες, να δώσουν ώθηση στην ευημερία και να βάλουν τέλος στην ακραία φτώχεια.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρονται με πλοία από τη Λέσβο στον Πειραιά από την 1η Σεπτεμβρίου και ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση αναφέρει ότι 1.500 με 2.000 περνούν καθημερινά από την Ελλάδα στα Σκόπια, τη Σερβία και την Ουγγαρία, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθούν και σε 3.000 ημερησίως.
Τη στιγμή που οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού τους, τα κράτη με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα δεν είναι σε θέση να προσφέρουν εργασία στους κατοίκους τους, κάτι που μπορεί να επιμηκύνει τις  συγκρούσεις και την αστάθεια στα εδάφη τους.
Με το 74%, όμως, των μεταναστών να είναι από 20 ως 64 ετών, υπάρχει η δυνατότητα μέσω της μετανάστευσης να σταθεροποιηθούν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, υποστηρίζουν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Αν οι χώρες με γερασμένους πληθυσμούς καταφέρουν να εντάξουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην οικονομία τους, τότε θα ωφεληθούν όλες οι πλευρές.
«Οι μετανάστες θα δουλέψουν σκληρά και θα συνεισφέρουν τόσο στα φορολογικά έσοδα, όσο και στην κατανάλωση» αναφέρει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim σε δελτίο τύπου και προσθέτει ότι «με τις σωστές πολιτικές αυτή η εποχή της δημογραφικής αλλαγής μπορεί να γίνει η μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ προέβλεψαν πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 3,4% στο 3,1% για το 2015, αλλά και μία μικρή άνοδο στο 3,6% για το 2016.
Στα κράτη με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα συγκεντρώνεται το 90% της παγκόσμιας και θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές για να βελτιώσουν την εκπαίδευση την υγεία και να ελέγξουν τον αριθμό των γεννήσεων.
Τα αναπτυγμένα κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα πρέπει να ανοιχτούν στο διεθνές εμπόριο, τις επενδύσεις και τη μετανάστευση, αλλά να εφαρμόσουν και πολιτικές που θα ενδυναμώσουν την κοινωνική ασφάλεια και την κοινωνική πρόνοια.
Αλλά πρέπει να γίνει μία πιο εκτεταμένη συζήτηση πέρα από τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για να πειστούν αυτά τα κράτη να ανοίξουν τα σύνορά τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμα καταστρώνουν σχέδια για την κατανομή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Αφρική, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.
H Christine Lagarde υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι το τέλος της συζήτησης για τη μετανάστευση, που θα παραμείνει σε προτεραιότητα για αρκετό καιρό ακόμα.
«Η δημογραφική ανάπτυξη θα θέσει θεμελιώδεις προκλήσεις για τους πολιτικούς τα επόμενα χρόνια» θεωρεί η επικεφαλής του ΔΝΤ και επισημαίνει ότι «αυτά τα θέματα θα είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου για το πώς θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία στη διαχείριση των συγκεκριμένων πιέσεων».

(Πρώτη ενημέρωση: 07:00 π.μ., 09 Οκτωβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης