Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κινδυνεύει με resolution η Attica bank αν δεν καταφέρουν να την σώσουν Φλαμπουράρης και Σπίρτζης – Χρειάζεται 700 εκατ

tags :
Κινδυνεύει με resolution η Attica bank αν δεν καταφέρουν να την σώσουν Φλαμπουράρης και Σπίρτζης – Χρειάζεται 700 εκατ
Η Attica bank αποδείχθηκε ένα από τα πιο αποτυχημένα project στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ειδικό βάρος
Κινδυνεύει με resolution δηλαδή με εξυγίανση η Attica bank αν δεν καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί καθώς από τα stress tests της ΤτΕ….ο λογαριασμός αυξάνεται και από 434 εκατ ορισμένοι αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας μπορεί να φθάσουν τα 700 εκατ ευρώ.
Η Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ έχουν εγκλωβιστεί.
Η Attica bank χρειάζεται 700 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και βασικός μέτοχος έχει επενδύσει σωρευτικά 440 εκατ που σήμερα αποτιμώνται στα 15 εκατ ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Ταυτόχρονα το Ταμείο έχει φεσωθεί 235 εκατ εγγυητικές επιστολές.
Από τα παράδοξα το Ταμείο μπορούσε να «καλύπτει» εγγυητικές επιστολές…
Για την Attica bank υπάρχουν 4 σχέδια.

1)Το ΤΣΜΕΔΕ να επενδύσει περίπου 300-350 εκατ όχι 220 εκατ που αρχικώς είχε σχεδιαστεί με βάση τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες και τα υπόλοιπα 350 εκατ να τα επενδύσει το ΤΧΣ εφόσον πάρουν έγκριση από την DGCom.
Το σχέδιο αυτό το υποστηρίζουν και όσοι πολιτικοί είχαν συναναστραφεί με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica bank όπως ο Χρήστος Σπίρτζης υπουργός Υποδομών προερχόμενος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ.
Επίσης συνδράμει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός επικρατείας καθώς ως πολιτικός μηχανικός είχε πολλές σχέσεις με το ΤΣΜΕΔΕ.

2)Αν αποτύχει το σχέδιο συμμετοχής ΤΣΜΕΔΕ και ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο είναι να απορροφηθεί η Attica bank από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να ενσωματωθούν και ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες και το σχήμα αυτό να ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί μέσω funding gap από το ΤΧΣ.

3)Αν και αυτό το σενάριο αποτύχει υπάρχει το εναλλακτικό σχέδιο της απορρόφησης από την Εθνική τράπεζα με σχέση ανταλλαγής…

4)Αν όλα τα προηγούμενα σχέδια αποτύχουν τότε η Attica bank θα ενταχθεί σε καθεστώς resolution και θα πουληθεί σε κάποια τράπεζα πιθανότατα την Εθνική τράπεζα.

Το μέλλον και το πολύ κακό παρελθόν

Με την κατάρτιση και ψήφιση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Attica bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν την τελευταία τους ευκαιρία για να διασωθούν και να ανακεφαλαιοποιηθούν και με την στήριξη του ΤΧΣ.
Βέβαια γεννάται το εξής ερώτημα γιατί δεν διασώθηκε η Αγροτική ή το ΤΤ που είχαν μια αξία και το κράτος θα δείξει ενδιαφέρον για την Attica bank που δεν έχει ειδικό βάρος στην τραπεζική αγορά;
Όμως αυτό που προέχει είναι να εξακριβωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank.
Ήδη από το 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες είχαν προσδιοριστεί στα 434 εκατ.
Όμως είναι αδύνατο οι 4 συστημικές να χρειάζονται 14-16 δισεκ. νέα κεφάλαια και η Attica bank να καλύπτεται μόνο με τα 434 εκατ ευρώ, πιθανότατα να χρειαστεί περί τα 700 εκατ ευρώ….
Η εμπλοκή του ΤΧΣ (μαζί με τον ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51% της Attica bank) αντίκειται πέραν της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και ηθικών κανόνων καθώς υπήρξαν τράπεζες που λόγω της άρνησης του ΤΧΣ να τις ανακεφαλαιοποιήσει διασπάστηκαν σε good και bad bank και πουλήθηκαν όπως η Αγροτική τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η κατά πολύ ποιοτικότερη τράπεζα Probank έναντι της Attica bank.
Η Attica bank είναι ότι πιο αποτυχημένο project έχει να επιδείξει το ελληνικό banking στις μικρές τράπεζες.
Η τράπεζα ζημιογόνος, κεφαλαιακά ανεπαρκής, χωρίς καμία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ο μόνος λόγος ύπαρξης της τράπεζας αυτής ήταν και είναι το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και λόγω της εμπλοκής του Ταμείου…όλοι έδιναν παράταση ζωής…για να μην χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ.
Για όσους αμφισβητούν το επιχείρημα ότι το πείραμα της Attica bank απέτυχε θα δώσουμε ορισμένα στοιχεία.

Το αποτυχημένο πείραμα της Attica bank σε αριθμούς

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι στρατηγικά χαμένος μέτοχος στην Attica bank στην οποία κατέχει το 51%.
Η Attica bank απέτυχε επιχειρηματικά καθώς προσπάθησε να γίνει η μικρογραφία των μεγάλων τραπεζών ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κεφαλαιακός αιμοδότης αλλά λειτούργησε και ως ανασταλτικός μηχανισμός εξέλιξης της τράπεζας.
Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2015 δηλαδή 15 χρόνια και ο επενδυτής γνώριζε την εξέλιξη αυτών των επιδόσεων είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να επενδύσει ούτε 1 ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2003 με 2015.
Το 2003 υλοποιήθηκε ΑΜΚ περίπου 50 εκατ με τιμή 1,5 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2007 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 148 εκατ με τιμή 3 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 152 εκατ με τιμή 1,40 ευρώ.
Το 2013 υλοποιήθηκε ομολογιακό και ΑΜΚ 400 εκατ με τιμή τα 0,30 ευρώ.
Το 2015 έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να υλοποιηθεί ΑΜΚ 700 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 α΄ τρίμηνο ζημίες -1,3 εκατ ευρώ
Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -568 εκατ ευρώ.
Χρηματιστηριακά η Attica bank έχει απαξιωθεί αποτιμάται στα 0,042 ευρώ ή 44 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Το ΤΣΜΕΔΕ λοιπόν επένδυσε 440 εκατ (μαζί με τα 270 εκατ της νέας ΑΜΚ φθάνει τα 710 εκατ) και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα βρίσκεται στα 22 εκατ ευρώ….ακριβώς 22 εκατ ευρώ.
Άρα τα επιτυχημένης επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank είναι εκτός πραγματικότητας.

Η εικόνα της Attica bank με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία

Τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank δεν είναι τα 355 εκατ που καταγράφονται αλλά τα κεφάλαια με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το common equity tier 1 υποχωρεί στο 5,1% από 7,1% (242 εκατ)  χωρίς την Βασιλεία ΙΙΙ αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητη είναι η αύξηση κεφαλαίου.
Η Attica bank θυμίζουμε πρέπει να αποπληρώσει και προνομιούχες μετοχές και ομολογιακό.
Η τράπεζα δεν έχει πολλά περιθώρια για να μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, ένας τρόπος για να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά το core tier 1 και το common equity tier 1 που είναι οι πιο ουσιώδεις δείκτες φερεγγυότητας.
Επίσης με 52,3% έναντι 58% που είναι ο μέσος όρος των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών coverage ratio για τις προβλέψεις.... είναι προφανές ότι αν αυξανόταν π.χ. στα επίπεδα του μέσου όρου του κλάδου οι ζημίες για το 2014 θα ανέρχονταν σε -125 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστον από -49,9 εκατ ευρώ.
Τα NPLs της Attica bank ανέρχονται σε 1,044 δισεκ. ευρώ ή 28% του συνόλου των δανείων στα 3,73 δισεκ. ευρώ.

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:08, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης