Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαβεβαιώσεις Αλεξιάδη: Καμία μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής δεν θα παραγραφεί - Το ΣΔΟΕ δεν καταργείται

Διαβεβαιώσεις Αλεξιάδη: Καμία μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής δεν θα παραγραφεί - Το ΣΔΟΕ δεν καταργείται
«Tο ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του»
Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην παραγραφεί καμία μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δεσμευόμενος πως το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της φοροδιαφυγής.
«Tο ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του», διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, το πλαίσιο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, καθώς και 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.
Οι αντιδράσεις εστιάζονται κυρίως στο ότι εκτός από τις υποθέσεις που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, οι υπόλοιπες υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα μετατραπούν σε πληροφοριακά δελτία.
«Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα» υποστήριξε ο υπουργός δίνοντας διευκρινίσεις για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.
Αναλυτικότερα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:
- Σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ανοιχτές 38.000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων.
- Με τα σημερινά δεδομένα, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015 κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος
- Από το σύνολο των υποθέσεων, 3.500 πρόκειται να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ.
- Οι υποθέσεις οι οποίες θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, θα αποφασιστεί με νομοθετική διάταξη την οποία θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, τι θα γίνουν. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τις υποθέσεις αυτές να τις «τρέξει» το ΣΔΟΕ. «Καμία υπόθεση δεν πρόκειται να παραγραφεί».
-Το προσωπικό. Από 750 εργαζόμενους, οι 550 θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, χωρίς να καταργηθούν οι υπηρεσιακές θέσεις στο ΣΔΟΕ οι οποίες θα παραμείνουν 830.
Απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε ότι:
- Στο ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να μείνει καμία φορολογική ή τελωνειακή υπόθεση για έλεγχο. Θα ασχολείται μόνο με απάτη και οικονομικό έγκλημα, μαύρο χρήμα, ναρκωτικά, όπλα κλπ.
- Μέσα στο 2016 πρόκειται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ συνεχίζεται κανονικά ο έλεγχος για τα εμβάσματα εξωτερικού, ακίνητα Λονδίνου, λίστα Λίχτενσταιν, σκάφη Ολλανδίας κλπ.
- Θα αποδοθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στους ελέγχους των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής είτε από το ΣΔΟΕ είτε από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.
- Υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους. Η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15- 20 δισ. ευρώ το χρόνο. «Θα πάμε παντού, το μόνο άβατο για εμάς είναι το Άγιο Όρος, τίποτα άλλο». Ας προσέχουν όσοι εμπλέκονται με το σπορ της φοροδιαφυγής.
- Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που θα έχει συντελεστή (και όχι κλίμακα).
-Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί ο νόμος Μόντι στην Ιταλία, όπου επιβλήθηκε φόρος 0,76% επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν σε Ιταλούς. Αν ο φόρος που επιβάλλεται στην χώρα του ακινήτου είναι 0,5% να πληρώνει στην Ιταλία το υπόλοιπο 0,26% και αξία να λαμβάνεται αυτή που έχει η ξένη χώρα.
- Μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών πολλών κλάδων με το υπουργείο Οικονομικών.
- Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης