Τελευταία Νέα
Διεθνή

Humanite: Το plan B του Melenchon και του Βαρουφάκη παίρνει μορφή – Με τη Σύνοδο στις 14-15/11 στο Παρίσι

Humanite: Το plan B του Melenchon και του Βαρουφάκη παίρνει μορφή – Με τη Σύνοδο στις 14-15/11 στο Παρίσι
Θα γίνει και μία προπαρασκευαστική συνάντηση στις 16/10 στις Βρυξέλλες με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου κατά της λιτότητας
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Francois Hollande και της Angela Merkel στο Στρασβούργο (8/10), οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς διατράνωσαν τη στήριξή τους στο μανιφέστο κατά της λιτότητας που είχαν συνυπογράψει από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δέκα βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να ανοίξει άμεσα μία συζήτηση κόντρα στη γερμανογαλλική πολιτική που είναι αντιδημοκρατική και μονομερής.
Οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε ο ομόλογός τους, ηγέτη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Jean Luc Melenchon, με τον οποίον συντάχθηκαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών λίγες μέρες πριν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου.
Ουσιαστικά ήταν το επόμενο βήμα στην κινητοποίηση που είχε ξεκινήσει ο Melenchon που δήλωσε στην Humanite.
«Ο Βαρουφάκης το έχει ήδη προαναγγείλει, ότι αργά ή, γρήγορα η Γερμανία θα βάλει στο στόχαστρο και τη Γαλλία και το plan B αποσκοπεί ακριβώς στο να σταματήσει αυτό που προσπαθούν να επιβάλλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στους λαούς, δηλαδή, την τρόικα ή, το χάος».
Για τον Melenchon και τους συναδέλφους του στη Βουλή η ιδέα είναι να δημιουργήσουν ένα διεθνές συμβούλιο, που να έχει τον ίδιο ρόλο με αυτό του Σάο Πάολο το 1990-91, όταν γύρω του είχαν συσπειρωθεί μία δεκάδα προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής.
«Επειδή θα έχουμε ανοιχτή δομή, πιστεύουμε να ενωθούν και οι Σοσιαλιστές μαζί μας, αλλά και από την Πορτογαλία το αριστερό μπλοκ και οι κομμουνιστές» συμπλήρωσε ο Melenchon.
Ενδιαφέρον να συμμετάσχει έχει εκδηλώσει και το γερμανικό Die Linke, επειδή όπως αναφέρει η Sabine Losing δεν θα υπάρχει ηγεσία.
«Πολλά plan B έχουν συζητηθεί» αναφέρει η ίδια και προσθέτει.
«Όλα έχουν την ίδια αφετηρία, την έξοδο από το ευρώ, αλλά πρέπει να δούμε τι αλλαγές μπορούμε να φέρουμε σε αυτή την ευρωζώνη».
Μία πρώτη σύνοδος του διεθνούς συμβουλίου του plan B θα γίνει στις 14 και 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Αλλά νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση στις 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης