Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of California: Τα 3 λάθη που κάνουν οι σχεδιαστές της λιτότητας - Η περίπτωση της Ελλάδας

University of California: Τα 3 λάθη που κάνουν οι σχεδιαστές της λιτότητας - Η περίπτωση της Ελλάδας
Η λιτότητα στην Ελλάδα οδήγησε σε μια τεράστια οικονομική ύφεση, που επιδείνωσε την κρίση του χρέους
Τα τρία λάθη που κάνουν οι σχεδιαστές των πολιτικών της λιτότητας απαριθμεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Robert Reich, λαμβάνοντας στους υπολογισμούς τους και το παράδειγμα των προγραμμάτων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο νέο του βιβλίο «Saving Capitalism: For the Many, Not the Few» (Σώζοντας τον καπιταλισμό: Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους), τα τρία λάθη της λιτότητας είναι:
Πρώτον: Οι αριθμοί του ελλείμματος και του χρέους δεν έχουν νόημα από μόνοι τους.
Θα πρέπει να θεωρούνται ως ποσοστό της εθνικής οικονομίας.
Ο λόγος είναι κρίσιμος.
Εφ 'όσον το ετήσιο έλλειμμα συνεχίζει να μειώνεται ως ποσοστό της εθνικής οικονομίας, μπορούμε να πληρώσουν πιο εύκολα ό, τι χρωστάμε.
Δεύτερον: Όταν πολλοί άνθρωποι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, χρειάζονται περισσότερες κρατικές δαπάνες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Και οι άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας όταν ξοδεύουν τον μισθός τους, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα και επιτρέποντας το έλλειμμα να συρρικνωθεί σε ποσοστό.
Εάν μια κυβέρνηση προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, όταν πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι άνεργοι, προκαλεί επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμα και συρρίκνωση, γεγονός που μεγεθύνει το έλλειμμα σε ποσοστό του ΑΕΠ.
Αυτός είναι ο λόγος που η λιτότητα οικονομικά είναι μια συνταγή για καταστροφή, όπως στην Ελλάδα οδήγησε σε μια τεράστια οικονομική ύφεση, η οποία μείωσε τα φορολογικά έσοδα και επιδείνωσε την κρίση του χρέους.
Τρίτον: Το έλλειμμα δαπανών σε επενδύσεις, όπως η εκπαίδευση και οι υποδομές, είναι διαφορετικό από ό, τι άλλες μορφές δαπανών, επειδή προάγουν την παραγωγικότητα και τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Εάν η πιθανή απόδοση μιας επένδυσης υπερβαίνει το κόστος δανεισμού, τότε αυτή θα πρέπει να γίνει.

(πρώτη ενημέρωση 16 Οκτωβρίου 2015, 07:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης