Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με 154 ναι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ

Με 154 ναι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ
«Ναι» στο άρθρο 14 ψήφισε η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισε και το άρθρο 17, ενώ το Ποτάμι έδωσε θετική ψήφο μόνο στο άρθρο 10
Με 154 «ναι» ψηφίστηκε από τη βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Επί της αρχής ψήφισαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλαδή 154 βουλευτές (Ο Ν.Νικολόπουλος υπερψήφισε τελικά επί της αρχής, αλλά έλειπε η Β. Κατριβάνου), ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήτοι 140 βουλευτές, στην πιο χαλαρή κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων μηνών.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές.
Απουσίασαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γενηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι).
Όλοι έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την ψήφο τους, η οποία ταυτιζόταν με εκείνη του κόμματός τους.
Ωστόσο η επιστολή εκφράζει πρόθεση ψήφου και δεν προσμετρήθηκε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία σε άρθρα του νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα στα 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις), 2 (φορολογικά θέματα), 5 (100 δόσεις), 10 (Ελεγκτικό Συνέδριο), 13 (ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ), 14 (ΑΚΑΓΕ), 17 (σύμβαση ΟΣΕ για τροχαίο υλικό), 21 (εμπορία οίνου).
Έτσι, τρία επιμέρους άρθρα του πολυνομοσχεδίου, το 10, το 14 και το 17 ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία και όχι μόνο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Αναλυτικότερα, στην ψηφοφορία επί των άρθρων, οι βουλευτές ψήφισαν:
- ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες: ναι σε όλα.
Ωστόσο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε ναι επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
- Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι» στο άρθρο 14 και «όχι» στα υπόλοιπα άρθρα και επί της αρχής.
- Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» στο άρθρο 14 και στο άρθρο 17 και «όχι» στα υπόλοιπα και επί της αρχής.
- Οι βουλευτές του Ποταμιού υπερψήφισαν με τη σειρά τους μόνο το άρθρο 10.
- «Όχι» σε όλα ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής.
Συνολικά, λοιπόν, τα «ναι» στο πολυνομοσχέδιο ήταν 154, ενώ τα όχι επί της αρχής 140.
«Ναι» στο άρθρο 14 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δηλαδή 246 βουλευτές.
«Ναι» στο άρθρο 17 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, 171 βουλευτές
Και «ναι» στο άρθρο 10 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ (πλην Νικολόπουλου) και Ποτάμι, δηλαδή, 164 βουλευτές.
Τα άρθρα 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 16, 18 και 19 της τροπολογίας για τα οποία δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία.

Τσίπρας: Παρατείνονται για ένα έτος όλες οι φορολογικές υποθέσεις - Κανένας πολιτικός και επιχειρηματίας στο απυρόβλητο
Την πεποίθηση πως οι αποφάσεις της Ευρώπης για το προσφυγικό, αν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης 15/10.
Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα όταν οι μετανάστες έφτασαν στην αυλή τους.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω του διαμερισμού της ευθύνης.
Αν όλοι πίστευαν στους φράχτες στα σύνορα, η Ευρώπη θα είχε διαλυθεί, κατήγγειλε, για να επισημάνει πως "ευτυχώς ελάχιστοι στην Ευρώπη έχουν τέτοιες απόψεις".
Η Ελλάδα θα στηρίξει μία πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας, εξήγησε ο πρωθυπουργός για να διαμηνύσει ωστόσο πως η Τουρκία έχει ένα μεγάλο βάρος.
Πρέπει να γίνεται η μετεγκατάσταση και η ταυτοποίηση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, τόνισε για να συμπληρώσει πως το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά και να σταματήσουν να χάνονται τόσες ζωές στο Αιγαίο.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως αν η Τουρκία κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό αυτό θα είναι θετικό και για μας.
Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και ως προς την Κύπρο, όμως, διεμήνυσε.
Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε, διεμήνυσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, για να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα ξέραμε όλοι.
Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης για να μην καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις τράπεζες, εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, πρέπει να φτάσουμε στη μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο με τη αντιπολιτευτική ρητορική, διεμήνυσε, για να αναφέρει πως "Κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζατε τα μέτρα όταν υπογράφατε μαζί μας τη συμφωία του Ιουλίου.
Θέλετε να καταψηφίσετε σήμερα τους εφαρμοστικους νόμους μίας συμφωνίας που υπερψηφίσατε.
Ποια είναι η αντιπρότασή σας;".
Το καλοκαίρι ψηφίσατε τη συμφωνία και σήμερα δεν ψηφίζετε τα μέτρα της, πρόσθεσε, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια: "Τι παριστάνετε, τους αντιμνημονιακούς;".
Με αυτή τη στάση σας γελοιοποιείστε και ρίχνετε το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ενώ εμείς δώσαμε μία μάχη έντιμη, φτάσαμε στα όρια, εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.
Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παίρνουν παράταση για ένα χρόνο όλες οι υποθέσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ και άλλες φορολογικές υποθέσεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για να προειδοποιήσει πως "όλοι θα ελεγχθούν".
Θα προχωρήσουμε και με το παράλληλο πρόγραμμα, δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας για να γνωστοποιήσει επίσης πως τη Δευτέρα καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φορδιαφυγή, διεμήνυσε, για να επισημάνει πως "κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας.
Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργό, τότε θα ισχύσει και γι' αυτόν ο νόμος, καθώς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος - χωρίς να τον κατονομάσει - στην υπόθεση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και το πόθεν έσχες του, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά:
"Ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μία αφελή δήλωση, την οποία διόρθωσε τα επόμενα χρόνια.
Τα λεφτά αυτά φορολογήθηκαν.
Τα δικά σας από τα μαύρα ταμεία ξεχάστηκαν;
Ο έλεγχος πρέπει να είναι στοιχειοθετημένος πριν πάρουν αποφάσεις κάποια τηλεδικαστήρια".

Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα: Βάζετε τη Merkel να μας μαλώσει; - Η ΝΔ θα ψηφίζει μόνο ό,τι είναι προς όφελος της χώρας
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Κάνετε σαν το παιδάκι που φωνάζει τη μαμά να μας κάνει "ντα".
Βάζετε την κυρία Merkel, εσείς ο αντιμερκελιστής, να μας μαλώσει;», διεμήνυσε, με ύφος γλαφυρό και απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα, ο Β. Μεϊμαράκης.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε πως ο Αλ. Τσίπρας «περιπλανήθηκε» στην ομιλία του για το τι συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για το προσφυγικό, χωρίς να τα πει όλα.
«Ζήτησε βοήθεια των εταίρων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα.
Δεν σας ενοχλούν εσάς που είστε «ευαίσθητοι» σε τέτοιες παρεμβάσεις, κύριοι της συμπολίτευσης;», αναρωτήθηκε και επανέλαβε πως «ό,τι είναι προς όφελος της χώρας το στηρίζουμε, ό, τι είναι υφεσιακό, το καταψηφίζουμε».
«Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού» κατήγγειλε, μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως άνοιξε εκτάκτως την Βουλή στις 13 Αυγούστου και αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, προκήρυξε εκλογές ώστε ο λαός να μην έχει ενημερωθεί.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ έπαιρναν τους φόρους και τους έριχναν πίσω στην αγορά, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι τους απομακρύνει από την αγορά.
«Μας είπατε ότι θα φέρετε μέτρα με πρόσημο αναπτυξιακό, κοινωνικό.
Βλέπετε κάτι τέτοιο σήμερα; Μας λέτε για όλα τα άλλα, εκτός από αυτά που έχουμε να νομοθετήσουμε» τόνισε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με την πρώτη κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και στο μέτωπο των συντάξεων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει για την αλλαγή της στάσης της.
Η αντιπολίτευση ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη» διεμήνυσε ο κ. Μεϊμαράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης