Τελευταία Νέα
Πολιτική

Reuters: Από τη μία οι δανειστές, από την άλλη η ΓΣΕΕ και οι αγρότες - Σε κλοιό η ελληνική κυβέρνηση

Reuters: Από τη μία οι δανειστές, από την άλλη η ΓΣΕΕ και οι αγρότες - Σε κλοιό η ελληνική κυβέρνηση
Θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις εν μέσω κινητοποιήσεων και απεργιών
Ασφυκτική παρουσιάζει το Reuters την… ατμόσφαιρα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένεται η άφιξη των επικεφαλής των δανειστών και ακολουθεί γενική απεργία στις 12 Νοεμβρίου.
Η ελληνική Βουλή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τις συντάξεις και το φορολογικό σύστημα, που ήταν προϋποθέσεις για το πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ.
Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη και υπάρχουν ποινές για πρόωρη συνταξιοδότηση και μεγάλα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή.
Οι συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές θα έχουν να κάνουν τώρα με έναν νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, όπως η αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι αποτελούν ένα ισχυρό λόμπι.
Θα υπάρξουν επίσης και νέες μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό μέχρι το 2050.
Κάτι, όμως, που μπορεί να σημαίνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.
Η ΓΣΕΕ κήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για τις 12 Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τις απαιτήσεις των πιστωτών.
«Αυτή η υπερφορολόγηση πλήττει τους μισθωτούς και αυξάνει την ανεργία, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να ελπίζουμε ότι θα σωθούμε από τον Θεό» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Θα είναι η πρώτη γενική απεργία της ΓΣΕΕ απέναντι στην αριστερή κυβέρνηση από τον Ιανουάριο, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά.
Οι αγρότες που βλέπουν με τη σειρά τους τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη τους να αυξάνεται από 13% σε 26%, ετοιμάζονται επίσης για κινητοποιήσεις.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει ότι θα αρχίσει να κινητοποιεί τα μέλη της πρώτα σε τοπικό επίπεδο και κρατάει στάση αναμονής για μία γενικότερη διαμαρτυρία τον Δεκέμβριο, «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας στεγνώσουν», υποστηρίζει.
Οι προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους αγρότες το 2009 είχαν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στη χώρα.
Αλλά, «η Ελλάδα πρέπει τώρα να συμφωνήσει με τους θεσμούς το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων» αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidthardt.
Και η αξιολόγηση που ήταν να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε λόγω των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αρχίσει.
Η Αθήνα επιθυμεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του έτους για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Την ίδια στιγμή οι εκροές κεφαλαίων από τον Δεκέμβριο ως τον Ιούλιο ήταν 40 δισ. ευρώ και υπάρχει κι ένα βουνό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης