Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix: Η αδυναμία των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη κρίση

Phoenix: Η  αδυναμία των κεντρικών τραπεζών  θα οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη κρίση
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να πείσουν πως ενδιαφέρονται για την πορεία της οικονομίας και τους μέσους πολίτες
Την πιο δύσκολη αποστολή των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη επιχειρεί να παρουσιάσει, μέσω νέας έκθεσής της, η Phoenix Capital, παρακολουθώντας στενά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ποια είναι αυτή η δύσκολη αποστολή;
Να πείσουν οι κεντρικές τράπεζες πως ενδιαφέρονται για την πορεία της οικονομίας και τους μέσους πολίτες.
Γιατί όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες να ενδιαφερθούν για τους απλούς ανθρώπους, ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι τίποτα περισσότερο από... αριθμούς, στοιχεία και δεδομένα στα οικονομικά μοντέλα που υιοθετούνται.
Οι απλοί άνθρωποι σίγουρα δεν είναι εκείνοι που αποφασίζουν για τις διοικήσεις των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
Η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών προέρχεται συνήθως από τις... πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν καμία απευθείας σχέση με τον μέσο πολίτη.
Κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Mario Draghi της ΕΚΤ ή η Janet Yellen της Fed έχουν μεγάλη ευχέρεια στο να ξοδεύουν τρισεκατομμύρια ολόκληρα για να διασώσουν μια τράπεζα, χωρίς κανείς να έχει δικαιοδοσία να τους επιρρίψει ευθύνες περί εξαπάτησης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κανείς δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους και κανείς δεν μπορεί να τους χρίσει υπεύθυνους για τυχόν λάθος αποφάσεις που καθορίζουν την επόμενη μέρα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, επισημαίνει η Phoenix Capital, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια νέα μεγάλη κρίση, πολύ μεγαλύτερη έναντι εκείνης που κλόνισε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008...
Είναι βέβαιο, προειδοποιεί, πως η επόμενη μεγάλη κρίση δεν θα αφορά τράπεζες, αλλά χώρες...

(Πρώτη Ενημέρωση: 21:53, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης