Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για άρση των capital controls στην Ελλάδα πριν τον Ιούλιο του 2016

Bloomberg: Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για άρση των capital controls στην Ελλάδα πριν τον Ιούλιο του 2016
Στα 18 δισ. υπολογίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σε δημοσκόπηση του Bloomberg
Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ή αλλιώς στα capital controls.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η πλειονότητα των οποίων (81%) εκτιμά ότι τα capital controls θα παραμείνουν εν ισχύι στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 16 οικονομολόγων το διάστημα 9-16 Οκτωβρίου.

Ένας ακόμη χρόνος με capital controls


Η ελληνική κυβέρνηση και οι ιθύνοντες των τραπεζών αναφέρουν ότι τα capital controls, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2015, μπορούν να αρθούν στις αρχές του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
«Είναι πολύ αισιόδοξοι», σημειώνει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Λονδίνο.
«Νομίζω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θέλουν περισσότερες αποδείξεις για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης πριν αισθανθούν άνετα να άρουν τα capital controls», προσθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να δείξει μια έλλειψη κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο κενό να καλείται να το καλύψει το κρατικό Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, βάσει των οποίων θα μπορούσε να απαιτηθεί κούρεμα καταθέσεων (bail in) ως μέρος της διαδικασίας, πριν καν χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης.

Οικονομικός αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος των capital controls στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα σημαίνει ότι το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2015, σύμφωνα με οικονομολόγους σε άλλη δημοσκόπηση του Bloomberg.
Αν και αυτή είναι ακόμη βαθύτερη συρρίκνωση έναντι αυτής του 0,7% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο, εξακολουθεί να αντανακλά την απροσδόκητη ανθεκτικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%.
Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, που υπεγράφη τον Αύγουστο, προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος κατά 2,3%.
«Τα δίδυμα ελλείμματα στον κυβερνητικό προϋπολογισμό και την εξωτερική θέση της χώρας έχουν επιλυθεί», σημειώνει ο Νικόλας Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ένας εκ των τριών οικονομολόγων που στη δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν ότι τα capital controls θα αρθούν στο πρώτο μισό του 2016.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής υπό τα capital controls», τόνισε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης