Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές στο ζήτημα των πλειστηριασμών - Υπάρχει πρόοδος

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές στο ζήτημα των πλειστηριασμών - Υπάρχει πρόοδος
Σε περίπτωση που «περάσει» η πρόταση των δανειστών, θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό με βάση το «καλό» σενάριο 6 στα 10 σπίτια και με βάση το «κακό» σενάριο 8 στα 10, επισημαίνει το Reuters
Παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας από τυχόν πλειστηριασμό, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters.
«Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη.
Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα, όπως το να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι.
Αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Ούτως ή άλλως, τα κόκκινα δάνεια είναι στο δεύτερο πακέτο».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις.
Τέλος, είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.
Όπως εξηγεί το πρακτορείο Reuters, το σημερινό ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια έδειξε να παίρνει διαδικαστικό χαρακτήρα, μετά και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Francois Hollande για νέα συζήτηση, πιθανόν σε επίπεδο Eurogroup.
Τα δύο ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της τρόικας και των Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέδειξαν τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν προκειμένου να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, το τελευταίο προπύργιο προστασίας της κατοικίας των νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό.
H ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών, ενώ οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να προστατευθούν μόνο οι ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.
Σε περίπτωση που περάσει η πρόταση των δανειστών, θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό με βάση το "καλό" σενάριο 6 στα 10 σπίτια και με βάση το "κακό" σενάριο 8 στα 10.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης