Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΔΝΤ αξιώνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας - Το θέμα στην ατζέντα του Eurogroup στις 29/10

Το ΔΝΤ αξιώνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας - Το θέμα στην ατζέντα του Eurogroup στις 29/10
Η κυβέρνηση προσπαθεί να «κλείσει» το θέμα το συντομότερο ώστε να ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση 
Σκληραίνει τη στάση του το ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα ζητώντας από την κυβέρνηση να απελευθερώσει πλήρως τις υποθέσεις πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, η Delia Velculescu έχει προτείνει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το «μοντέλο Κύπρου» για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο υλοποίησε η Λευκωσία μετά από δικές της πιέσεις γεγονός που εκμηδένισε στην πράξη το «δίχτυ προστασίας» για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί και στο Eurogroup της Πέμπτης 29/10 καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να «κλείσει» το θέμα το συντομότερο ώστε να ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέματα που βρίσκονται σε αναμονή.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ θέτει ως πρόσθετο όρο τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων σε τιμές αγοράς και όχι των αντικειμενικών αξιών τους, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων.
Το χάσμα για το θέμα αυτό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατέστη έτσι αγεφύρωτο και ώθησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να το θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο, F. Hollande.
Ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε διατεθειμένος να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup και σε πολιτικό επίπεδο.
Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα απαίτηση του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι εύκολο να καλυφθούν, καθώς δεν αναμένεται να υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης