Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι συνεπείς πληρώνουν στεγαστικά δάνεια σε ανύπαρκτες αξίες ενώ για τους ασυνεπείς αναζητούν δίχτυ προστασίας

Οι συνεπείς πληρώνουν στεγαστικά δάνεια σε ανύπαρκτες αξίες  ενώ για τους ασυνεπείς αναζητούν δίχτυ προστασίας
Οι τράπεζες δεν θέλουν πλειστηριασμούς
Η κυβέρνηση θέλει πράγματι να διαπραγματευθεί και να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ή αναζητεί μια λύση με συνθήκες αγοράς;
Τα όρια που στην ουσία βάζει η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα αντικειμενική αξία ακινήτου έως 325.000 ευρώ και εισοδηματικά κριτήρια σε 35.000 ευρώ μάλλον δεν αναζητεί λύση στο πρόβλημα και τo μόνο που επιδιώκει είναι να κερδίσει χρόνο.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν ως αντικειμενική αξία του ακίνητου τις 120.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια πέφτουν στις 24.000 ευρώ.
Η προστασία όμως των δανειοληπτών μπορεί να γίνει όταν η απαίτηση της οφειλής κλείνει με την αξία πώλησης του ακινήτου, έτσι οι απαιτήσεις τις τράπεζας να σταματούν στο ακίνητο που μπήκε ως  υποθήκη όταν έγινε η εκταμίευση του δανείου.
Όμως με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δανειολήπτης με την τράπεζα στη χορήγηση του δανείου αποδέχθηκε στην ουσία την ρευστοποίηση κι άλλων περιουσιακών στοιχειών που σκοπό θα  έχουν  την κάλυψη του αρχικού ποσού του δανείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν μια τράπεζα χρηματοδότησε την αγορά κατοικίας με το ποσό των 200.000 ευρώ και  σήμερα η εμπορική αξία του ακινήτου  διαμορφώνεται στις 100.000 ευρώ, η διαφορά των 100.000 ευρώ είναι μια ζημιά για τις τράπεζες που πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια.
Οι τράπεζες δεν θέλουν πλειστηριασμούς.
Οι τράπεζες είναι οι πρώτες που δεν θέλουν τους πλειστηριασμούς για το λόγο που αναφέραμε.
Το μόνο που επιθυμούν είναι  η κτηματαγορά να εισέλθει σε μία φυσιολογική κατάσταση δηλαδή να υπάρχει αγοραστής και πωλητής.
Όσο δεν υπάρχει αγορά κανένας δεν κερδίζει από το άνοιγμα των πλειστηριασμών.
Είναι προτιμότερο να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μπορεί στο μέλλον να εξυπηρετηθούν παρά να πουληθεί ένα περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας  για ένα κομμάτι ψωμί .
Άλλωστε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι υπόθεση όλων των φορολογουμένων μέσα απο την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος.
Οι τράπεζες δεν έχουν να ανησυχούν άμεσα ούτε βιάζονται να βγάλουν στο σφυρί ακίνητα που δεν ενδιαφέρεται κανείς.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προστατεύει  αυτόν που πραγματικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου ενώ σήμερα προστατεύονται και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής και αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν.
Η κυβέρνηση μετά τις αλλαγές που έκανε στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έφερε τις τράπεζες ως τον πρώτο δικαιούχο σε έναν πλειστηριασμό βάζοντας σε δεύτερη μοίρα  την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γίνεται κατανοητό ότι στο ενδεχόμενο η εφορία να ανοίξει τη διαδικασία πλειστηριασμού για την είσπραξη οφειλών δεν θα εισπράττει τα ζητούμενα διότι οι τράπεζες  έχουν  πλέον το δικαίωμα είσπραξης σε ποσοστό 60% της αξίας των χρημάτων που έρχονται από τον πλειστηριασμό.
Η κυβέρνηση λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν εχει μικρά περιθώρια κινήσεων.
Το μόνο που τις απομένει είναι να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα παρότι είναι σκληρή και αντίθετη με την αριστερή της φυσιογνωμία.
Να εξασφαλίσει αρχικά τις οικονομικά ευπαθείς  ομάδες και από την άλλη να ανοίξει την κτηματαγορά.
Η Ιρλανδία που αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα διαθέτει σήμερα  μια αγορά ακινήτων με θετικό πρόσημο τόσο στην αξία των κατοικιών όσο και στις συναλλαγές.  
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρώτο βήμα με την ψήφιση του 3ο Μνημονίου που όπως λέει η ίδια ήταν μια κακή αλλά αναγκαία συμφωνία.
Ας κάνει λοιπόν  τα επόμενα βήματα που μπορεί να αλλάξουν τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της χώρας.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης