Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Στην Αθήνα ο Hollande ήταν στο επίκεντρο, κάτι που τόσο λατρεύει - Θέλει να αναδειχθεί σε ηγέτη

Liberation: Στην Αθήνα ο Hollande ήταν στο επίκεντρο, κάτι που τόσο λατρεύει - Θέλει να αναδειχθεί σε ηγέτη
Μέσω της βοήθειας προς την Ελλάδα στα θέματα των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων και της ελάφρυνσης του χρέους ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να αναδείξει τον ηγετικό του ρόλο
Αναδρομή στο χρονικό της διήμερης επίσκεψης του Francois Hollande στην Ελλάδα κάνει η Liberation.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν τη νέα ευρωπαϊκή τους συμμαχία τρεις μήνες μετά από τη Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου ο Γάλλος πρόεδρος είχε αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Και με τη Merkel απασχολημένη με το εσωτερικό της μέτωπο, ο Francois Hollande βρίσκεται μόνος του στο επίκεντρο και ξέρετε πόσο το λατρεύει αυτό» λέει ο Jean Christophe Campadelis του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.
Ο Hollande επανέλαβε πολλές φορές στην Αθήνα τη φράση «βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη» και αναφέρεται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την προσφυγική κρίση.
H Liberation κάνει λόγο και για τη διαδήλωση που διοργάνωσαν, αμέσως μετά την επίσημη τελετή υποδοχής και την κατάθεση στεφάνου το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά του Hollande και του Τσίπρα, αλλά που ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπόρεσε ούτε να δει, ούτε να ακούσει.
Επικριτικά σχόλια έγιναν και στο Facebook, όπως αυτό του δημοσιογράφου Γιάννη Ανδρουλιδάκη, που έγραψε για «το αυτοκρατορικό σόου του κυρίου προέδρου», ενώ η εφημερίδα Kontra news είχε στο πρωτοσέλιδό της τον ειρωνικό τίτλο «καλωσορίσατε πρόεδρε Hollande για να μας σώσετε».
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, αλλά και στην ατάκα του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Hollande «για όλα όσα έκανε και όχι μόνο για την Ελλάδα», αλλά και στις selfie που έβγαζαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές με τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν είναι πια ένας ριζοσπάστης, αλλά ένας πραγματιστής.
Όπως και στην βραδινή έξοδο στο Γκάζι, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα λιτότητας και ένα χρέος.
Κάνοντας και τον Hollande να δηλώσει ότι «το ελληνικό έθνος έχει χάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει χάσει την ψυχή του».
Η Liberation σχολιάζει και τις επαφές σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και τις δημοσιονομικές και διοικητικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, όπως φυσικά και τις αβροφροσύνες ανάμεσα στον Hollande και τον Τσίπρα.
«Ο Τσίπρας δεν είχε ποτέ έναν καλύτερο σύμμαχο στην Ευρώπη και το γνωρίζει» είπε ο Hollande για να προσθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους και ο Francois ήταν ένας από αυτούς που με έπεισαν να αποδεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό» αποφάνθηκε ο Τσίπρας.
Ο Hollande χαιρέτισε από την πλευρά του και τις μεταρρυθμίσεις, αφού μόνο με αυτές η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα καταπολεμήσει την ανεργία και υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα πάνε καλά.
Σχετικά με το προσφυγικό, σχολίασε ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλει η Ελλάδα για την αλληλεγγύη της Ευρώπης και αντίστροφα, ενώ για το Grexit ήταν κατηγορηματικός ότι «το έχουμε αφήσει πίσω μας».
Από το βήμα της Βουλής ο Hollande έδωσε το σύνθημα για «να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα με διακυβέρνηση οικονομική, προτεραιότητα στους νέους και τις επενδύσεις» και αποκάλυψε ότι «ήθελα να έρθω στην Αθήνα επειδή εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και η ιδέα της Ευρώπης και πρέπει να προετοιμάσουμε το κοινό μας μέλλον».
Ο Ηollande μίλησε και μετά τη βράβευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να σταματήσει η επιστημονική πρόοδος, αλλά να παράγουμε καλύτερα, να καταναλώνουμε καλύτερα και πάνω από όλα να προστατεύουμε καλύτερα τον πλανήτη μας, γιατί η οικονομία και η οικολογία πάνε μαζί μπροστά».
Το καλύτερο το είπε, όμως, στη γαλλική σχολή στην Αθήνα, όπου εξέφρασε κι ένα παράπονο για τον καιρό, αλλά και τη μικρή προσέλευση των φοιτητών.  
«Μου είπαν ότι δεν βρέχει πάνω από έξι φορές τον χρόνο στην Αθήνα. Την επόμενη φορά θα διαλέξω έναν κλειστό χώρο για να είσαστε πιο πολλοί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης