Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke: ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη το παραέκαναν με τη λιτότητα – Υπερβολική η εμμονή στις περικοπές δαπανών

Bernanke: ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη το παραέκαναν με τη λιτότητα – Υπερβολική η εμμονή στις περικοπές δαπανών
Οι πολιτικοί της Δύσης περίμεναν παρά πολλά από τους κεντρικούς τραπεζίτες τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρώην διοικητής της FED
ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη το παραέκαναν με τη λιτότητα, επισημαίνει ο πρώην διοικητής της FED, Ben Bernanke, σε συνέντευξή του στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι ήταν υπερβολική η εμμονή των κυβερνήσεων στις περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.
Προσθέτει δε, ότι οι πολιτικοί της Δύσης περίμεναν πάρα πολλά από τους κεντρικούς τραπεζίτες τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο του BBC, Robert Peston, ο Ben Bernanke σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωζώνη το παραέκαναν με τη λιτότητα, με αποτέλεσμα η FED, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μια ακραία πολιτική νομισματικής χαλάρωσης –μειώσεις των επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν και μαζική εκτύπωση χρήματος μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης–, κάτι που πολλοί θεωρούν επικίνδυνο.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτό θα τροφοδοτήσει την αντιπαράθεση μεταξύ των Εργατικών και των Συντηρητικών στην Βρετανία σχετικά με τη λιτότητα, ο πρώην διοικητής της FED σημειώνει: «Νομίζω ότι οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν υπερβολικά στις βραχυπρόθεσμες περικοπές στους προϋπολογισμούς σε όλες αυτές τις μεγάλες χώρες (σ.σ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη)».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «μεγάλο μέρος αυτού του βάρους (σ.σ. της ανάκαμψης) μετατέθηκε στις πλάτες των κεντρικών τραπεζών», οι οποίες «προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που υπάρχουν για να εκπληρωθούν οι στόχοι τους».
«Αν υπήρχε ένα πιο εξισορροπημένο μείγμα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μιλάω εδώ για τις ΗΠΑ, όπως και την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν λιγότερα», επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης