Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η πτώση των τιμών των μετοχών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ

Bloomberg: Η πτώση των τιμών των μετοχών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ
Αν ο δείκτης MSCI υποχωρήσει κατά -30%, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -1.5%
Μετά τη σπέκουλα που έγινε νωρίτερα μέσα στο έτος ότι η πιο χαλαρή νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να ανεβάσει την αξία των μετοχών, οι κινήσεις της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας την περασμένη εβδομάδα ώθησαν τον παγκόσμιο δείκτη MSCI στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, παρατηρεί το Bloomberg.
Οι οικονομολόγοι πλέον διαφωνούν στο κατά πόσο οι μετοχές ασκούν εξουσία πάνω στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η απάντηση είναι αρκετά ανησυχητική, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics, η πρόσφατη διολίσθηση των μετοχών είναι παρόμοια με εκείνη του 1998.
«Δεν είναι ξεκάθαρο αν το sell off σταμάτησε ή, είχαμε απλά μία παύση, όμως μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία ιστορική πτώση των μετοχών» αναφέρουν οι οικονομολόγοι Adam Slater και Melani Rama.
«Μία ραγδαία διόρθωση στις τιμές των μετοχών θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική απειλή στην παγκόσμια οικονομία» προσθέτουν αμφότεροι.
Σύμφωνα με την Oxford Economics μία πτώση κατά -15% του δείκτη MSCI θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά -0,7%, μετά από δύο χρόνια.
Και μία πτώση κατά -30% του MSCI θα συρρίκνωνε κατά -1,5% το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Οι προηγμένες οικονομίες θα υποφέρουν περισσότερο διότι οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών τους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερες από αυτές των αναδυόμενων αγορών.
Τα ποσοστά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ελβετία και τον Καναδά είναι, μάλιστα, 100%.
Λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες αν οι μετοχές μπουν σε καθοδική τροχιά;
Αν κρατήσουν τα επιτόκια στα τωρινά επίπεδα στις ΗΠΑ και τα μειώσουν αλλού, τότε θα περιορίσουν τη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο -0,4%, αντί για το -0,7%, εφόσον οι μετοχές υποχωρήσουν κατά -15%.
Αλλά το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά -1,1%, αν οι μετοχές υποχωρήσουν κατά -30% ακόμα και αν υπάρξει στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες.
Χωρίς την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι -1,5%.
Ακόμα χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις αν οι μετοχές παρασύρουν προς τα κάτω την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Με τις κεντρικές τράπεζες να είναι ικανές να σώσουν τις μετοχές από τις οικονομικές αντιξοότητες, η επιλογή του συγκεκριμένου τραπεζικού μοντέλου μπορεί να είναι μία λύση.
Αλλά φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει κάποια άλλη λύση για την παγκόσμια οικονομία αν οι μετοχές χτυπήσουν πάτο.

MSCI Index reverses part of August swoon

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης