Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard and Poor’s: Η πιο σοβαρή κρίση χρέους στην ιστορία είναι η ελληνική – Οι ΑΜΚ των τραπεζών έως το τέλος του 2015

Standard and Poor’s: Η πιο σοβαρή κρίση χρέους στην ιστορία είναι η ελληνική – Οι ΑΜΚ των τραπεζών έως το τέλος του 2015
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.
Η ελληνική κρίση είναι η μεγαλύτερη και η πιο σοβαρή από τις κρίσεις κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το τέλος του 2009 αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Standard and Poor’s.  
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί πολλά σοκ - με πιο πρόσφατο το καλοκαίρι, όταν ανεστάλη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η παροχή ρευστότητας υποχρεώνοντας την Ελλάδα να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων στις 28 Ιουνίου του 2015.
Ως αποτέλεσμα των ελέγχων και των περιορισμό στις αναλήψεις καταθέσεων, υποβαθμίστηκαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε «SD» (selective default) - και η αξιολόγηση σε μία τράπεζα (Πειραιώς) στη συνέχεια υποχώρησε σε «D» (default), μετά την κίνηση της επείγουσα αναδιάρθρωση των ομολόγων της.
Η έκθεση της Standard and Poor’s εστιάζεται στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και πώς τα γεγονότα που που έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους 10 μήνες έχουν επιδράσει στις αξιολογήσεις.
Στόχος της Standard and Poor’s είναι να αναπτύξει μια data  που θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές μελέτες αναφοράς για το πώς κράτη και τράπεζες  αντιμετωπίζουν μια οικονομική κρίση.
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές στην Ελλάδα - κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - σχετικά με την επέκταση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κορυφώθηκε με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στο τέλος Ιουνίου του 2015.
Τέθηκαν  όρια στην ανάληψη των καταθέσεων και επιβλήθηκαν έλεγχοι στις πληρωμές σε ξένο νόμισμα όλα αυτά επέδρασαν στην οικονομική δραστηριότητα η  οποία είχε δείχνει σε κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Τα capital controls διέκοψαν τη μέτρια ανάπτυξη που είχε ξεκινήσει το 2014, όταν η οικονομία αυξήθηκε κατά +0,6% μετά από μια αθροιστική μείωση περίπου -26% μεταξύ του 2008 και του 2013.
Τους τελευταίους μήνες, η δημοσιονομική θέση της  Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αβεβαιότητα όσον αφορά την φορολογική πολιτική, καθώς και ευκαιριακές καθυστερήσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα για να βρει έσοδα ενώ θα προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών.
Τώρα προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου -1% το 2015 και κατά ένα επιπλέον -2,3% το 2006, που αντανακλά εν μέρει την αναμενόμενη επίδραση (από το 2014.
Η πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και έχει δυσχεράνει την ικανότητα τους να έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 30 δις ευρώ έφυγαν από τη χώρα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2015. Την ίδια στιγμή, οι έλληνες καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους - εκτιμούμε ότι από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 , οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 50 δις ευρώ ή το 28% του ΑΕΠ στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος, που φθάνει στο 70% του ΑΕΠ.
Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδα ολοκληρώνουν τα stress tests. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών - ορίζεται ως δάνεια μα καθυστέρηση πάνω από τις 90 ημέρες - έφθασαν περίπου το 47% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2015.
Επειδή οι δείκτες ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων παρουσιάζουν κάποια χρονική υστέρηση, αναμένουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση ακόμη περισσότερο τα επόμενα τρίμηνα.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Η Standard and Poor’s για τις τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank Ergasias και η Εθνική Τράπεζα τις βαθμολογεί με «SD» (selective default).
Η βαθμολογία αυτή αντανακλά την άποψη ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου που επιβλήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες στις 28 Ιουνίου 2015, αποτελούν επιλεκτική χρεοκοπία σύμφωνα με τα κριτήρια.
Πρόσφατα υποβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε «D» default που λόγω της προσφοράς ανταλλαγής στα ομολογιακά.

image

image

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 16:12 27 Οκτωβρίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης