Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Συνταγματική η επιβάρυνση 9% επί της τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων

ΣτΕ: Συνταγματική η επιβάρυνση 9% επί της τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Απορρίφθηκε η αίτηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για ακύρωση της υπουργικής απόφασης
Δεκτό κατά πλειοψηφία έκανε το ΣτΕ το rebate, που προβλέπει επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιριών με ποσοστό 9% επί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και απόδοση των χρημάτων αυτών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου.
Με απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε αίτηση που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής» (rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.
Σύμφωνα με αυτό το νέο μέτρο προβλέπεται η αποκλειστική επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσοστό 9% επί της τιμής κάθε φαρμάκου που συνταγογραφείται από γιατρό και καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς.
Κατόπιν, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεώνονται να επιστρέφουν το ποσό αυτό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου ενώ αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέφθηκε ανάλογα και με το συνολικό όγκο πωλήσεων φαρμάκων, σε τριμηνιαία βάση.
Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι το μέτρο του rebate δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την αναλογικότητα και την μέριμνα του κράτους για την φαρμακευτική περίθαλψη και την υγεία.
Επικαλείται, εξάλλου, και  το δημόσιο συμφέρον, με δεδομένη την δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.
Οι δυο δικαστές που μειοψήφησαν, υποστήριξαν ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό καθώς έχει ως συνέπεια να διατίθεται μεγάλο ποσοστό φαρμάκων σε τιμές κάτω του κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης