Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοκ - Με 857 εκατ κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό και 1,02 δισ στο δυσμενές η Attica bank

tags :
Σοκ -  Με 857 εκατ κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό και 1,02 δισ στο δυσμενές η Attica bank
Σοκάρουν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank
Η Attica bank εμφάνισε μακράν την χειρότερη εικόνα από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα καθώς τα αποτελέσματα των stress tests που υλοποίησε η ΤτΕ κατέληξαν σε ΣΟΚ.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank διαμορφώνονται σε 857 εκατ στο βασικό και 1,021 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.
Εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα η Attica bank θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή.
Το σχέδιο θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προκύψουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες και Attica bank  να προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
 Το ερώτημα όμως είναι το εξής.
Το ΤΧΣ ακόμη και αν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση θα καλύψει το δυσμενές σενάριο ενώ το βασικό σενάριο υποχρεούνται οι ιδιώτες μέτοχοι μεταξύ αυτών και το ΤΣΜΕΔΕ να το καλύψουν.
Δηλαδή θα πρέπει το ΤΣΜΕΔΕ να καλύψει τα 857 εκατ και την διαφορά έως τα 1,021 δισεκ. του δυσμενούς σεναρίου να την καλύψει το ΤΧΣ.
Η Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ έχουν εγκλωβιστεί.
Η Attica bank χρειάζεται 1,02 δισ ευρώ κεφάλαια.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και βασικός μέτοχος έχει επενδύσει σωρευτικά 400 εκατ που σήμερα αποτιμώνται στα 15 εκατ ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Ταυτόχρονα το Ταμείο έχει φεσωθεί 235 εκατ εγγυητικές επιστολές.
Από τα παράδοξα το Ταμείο μπορούσε να «καλύπτει» εγγυητικές επιστολές…
Για την Attica bank υπάρχουν 4 σχέδια.

1)Το ΤΣΜΕΔΕ να επενδύσει περίπου 425 εκατ και τα υπόλοιπα 425 εκατ να τα επενδύσει κάποιος άλλος μέτοχος
Το ΤΧΣ εφόσον πάρει έγκριση από την DGCom θα καλύψει 164 εκατ.  
Το σχέδιο αυτό το υποστηρίζουν και όσοι πολιτικοί είχαν συναναστραφεί με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica bank όπως ο Χρήστος Σπίρτζης υπουργός Υποδομών προερχόμενος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ.
Επίσης συνδράμει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός επικρατείας καθώς ως πολιτικός μηχανικός είχε πολλές σχέσεις με το ΤΣΜΕΔΕ.

2)Αν αποτύχει αυτή η διαδικασία η Attica bank θα υποστεί resolution οι μέτοχοι θα καταστραφούν και η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ και θα πωληθεί σε κάποια συστημική τράπεζα πιθανότατα την Εθνική.

3)Είχε εξεταστεί ένα σχέδιο συγχώνευσης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά η επίσημη πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι πρώτα θα τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση και μετά θα υπάρξουν συγχωνεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης