Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλεξιάδης (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Δημιουργείται κοινωνικό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής - Το ΣΔΟΕ δεν κλείνει

Αλεξιάδης (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Δημιουργείται κοινωνικό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής - Το ΣΔΟΕ δεν κλείνει
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε για φορολογικές παρεμβάσεις
«Στα θέματα φοροδιαφυγής, το μόνο άβατο που θα δεχθούμε είναι το άβατο του Αγίου Όρους, διότι δεν υπάρχει επιχείρηση, κλάδος, επίπεδο εξουσίας που θα μείνει εκτός φορολογικού ελέγχου», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο ίδιος προανήγγειλε ανασχεδιασμό των φορολογικών ελέγχων ως προς το που πρέπει αυτοί να κατευθυνθούν το 2016, ξεκαθάρισε ότι το ΣΔΟΕ δεν κλείνει αλλά μεταφέρεται ένα κομμάτι του στη ΓΓΔΕ, ενώ μίλησε για τη δημιουργία κοινωνικού μετώπου εναντίον της φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιλαμβάνει ολόκληρο πλέγμα συντονισμένων κινήσεων, από την εισαγωγή μαθήματος Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι την κατά προτεραιότητα διενέργεια ελέγχων.
Όπως είπε, «μια κίνηση είναι να προετοιμάσουμε με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μάθημα Φορολογικής Συνείδησης από τον επόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία, ως "επένδυση" ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους.
Και θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο αλλά ως πολίτη».
Ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για τις φορολογικές παρεμβάσεις, σημειώνοντας πως  «μετά τη συμφωνία και τον νόμο 4336, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να υλοποιήσει μια μεγάλη κατηγορία από φορολογικές παρεμβάσεις.
Αρκετές από αυτές δεν είναι ευχάριστες, δεν είναι στην πολιτική κατεύθυνση και το DNA της Αριστεράς.
Δεν είμαστε ευτυχείς γι' αυτές, αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα.
Αυτό το έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη και εκεί είναι η διαφορά μας με αυτούς που δεν ήθελαν να τους κλέψουν τη δόξα στο να επιβάλουν λιτότητα, φόρους, απολύσεις.
Και θέλω να κάνω μια αναφορά στα πρώην εσωκομματικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε μια κριτική στη στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ από ορισμένους συντρόφους που είχαν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν αλλά έπρεπε να έχουν παραδώσει τη βουλευτική έδρα και να σεβαστούν και τις εσωκομματικές διαδικασίες, διότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία της κοινωνίας αποφάσισε.
Άρα οι σύντροφοι αυτοί το μόνο που έκαναν ήταν να ρίξουν την κυβέρνηση».
Ακόμη, χαρακτήρισε «απαράδεκτα φαινόμενα τα περσινά, όταν η περίοδος των δηλώσεων παρατάθηκε κατά 110 ημέρες με αποτέλεσμα να υποβάλλονται αυτές έως τον Οκτώβριο».
Μιλώντας για το απειλητικό σημείωμα  που έστειλαν στο γραφείο λέγοντας, «Εγείρονται ερωτήματα για το περιεχόμενο της επιστολής. Για πρώτη φορά από το 1974 ανακοίνωση δήθεν αριστερής οργάνωσης στοχοποιεί όχι μόνο πολιτικό πρόσωπο αλλά και την οικογένειά του. Αυτό μας προκαλεί προβληματισμό αλλά όχι φόβο.
Πίσω από αυτήν την ενέργεια κρύβονται άνθρωποι που θίγονται από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και στους σχεδιασμούς μας, που τους γνωρίζουν. Πιστεύω πως όταν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη με "βραχιολάκια" θα αποδειχθεί πως πίσω τους κρύβονται άτομα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο και ιδιαίτερα των καυσίμων».
Για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι «για το επόμενο έτος δεσμευθήκαμε για φόρο στην περιουσία που θα μας φέρει 2,65 δισ. ευρώ.
Αν λέγεται ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς, είναι θέμα διαλόγου για το περιεχόμενο του νόμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους φορείς».
Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα που ενοχλεί κάποιους κύκλους, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν το δυάρι όπου μένει ζευγάρι συνταξιούχων, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ αλλά να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ το υπερπολυτελές ακίνητο ενός Έλληνα στο Λονδίνο.
Μελετάμε την πρόταση για φορολόγηση τύπου "ρύθμιση Μόντι".
Με αυτήν, τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην Ιταλία και διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό τα οποία προορίζονται για οποιαδήποτε χρήση υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο ακίνητης περιουσίας για ακίνητα εξωτερικού».
Περαιτέρω, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν παράλληλα προγράμματα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών ίσως και πριν από το 2016, θέμα πλαστικού χρήματος, διασταυρώσεις, έλεγχοι, δηλώσεις.
Μιλώντας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε πως «είναι από τα καλά της συμφωνίας που υλοποιούμε με ενθουσιασμό για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Αυτό θα το κάνουμε με δύο τρόπους.
Με υποχρεωτικά μέτρα και με εθελοντικά.
Θα πρέπει όμως να γίνουν πολλά.
Να μην εισπράττει μέσω των POS χρέη του πολίτη η εφορία ή η τράπεζα.
Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε ακατάσχετο λογαριασμό».
Για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά οχήματα στα μεγάλα και ακριβά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης