Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εφορία από σήμερα απλώνει το ..χέρι της σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών και προχωρά σε πλειστηριασμούς

Η εφορία από σήμερα απλώνει το ..χέρι της σε τραπεζικούς λογαριασμούς  οφειλετών και προχωρά σε πλειστηριασμούς
Η εφορία είναι σε θέση να εισπράξει το χρέος οφειλετών από τραπεζικούς λογαριασμούς
"Επιδρομή" σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεκινά η εφορία κατά των φορολογούμενων που έχουν βεβαιωμένες οφειλές.
Η άρση της απαγόρευσης πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης λύνει τα χέρια στις φορολογικές Αρχές και είναι σε θέση να  εισπράξουν το χρέος από τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.
Η διαδικασία είναι εύκολη και ταχύτατη καθώς δόθηκε το δικαίωμα στους ελεγκτές των εφοριών να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα βάλουν σε εφαρμογή τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης έναντι των οφειλετών.
Το καινούργιο στοιχείο που κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικό το κράτος έναντι των φορολογουμένων  είναι η αναζήτηση των οφειλών από τραπεζικούς λογαριασμούς ανεξάρτητα αν ο οφειλέτης είναι ως δεύτερο ή τρίτο όνομα.
Η έρευνα του πρώτου λογαριασμού ο οποίος όμως δεν διαθέτει το απαιτούμενο ποσό της οφειλής  θα αναζητηθεί  το υπόλοιπο ποσό από τον δεύτερο ίσως και από τον τρίτο λογαριασμό μέχρι  να συμπληρωθεί το ποσό.
Η άρση της απαγόρευσης αναγκαστικής εκτέλεσης αναμένεται να ενισχύσει τα Δημόσια έσοδα τα οποία να σημειωθεί ήταν μειωμένα κατά 5,6% στο εννεάμηνο του 2015.
Το bankingnews σε ρεπορτάζ είχε αναδείξει ότι η εφαρμογή των capital controls όπως και η απαγόρευση υλοποίησης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχε συμβάλλει στη μείωση των εσόδων του κράτους.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν να περιοριστεί η υστέρηση των εσόδων ενώ σε περίπτωση που διευρυνθούν θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα για να κλείσει η "τρύπα" του προϋπολογισμού.
Με την ίδια απόφαση απελευθερώνονται και πλειστηριασμοί από σήμερα.
Οι ιδιώτες που έχουν βεβαιώσει δικαστικά την οφειλή ακόμη και για μικροποσά που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξή τους.
Ανάλογα περιστατικά καταγράφονται συχνά στα Ειρηνοδικεία της χώρας και αφορούν  οφειλές κοινοχρήστων.

Οι τράπεζες δεν κερδίζουν από τους πλειστηριασμούς

Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα σε πλειστηριασμούς  διότι η διαδικασία κρίνεται  μη συμφέρουσα.
Παράδειγμα ένα ακίνητο που χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 200.000 ευρώ και η αντικειμενική του αξία είναι στις 80.000 ευρώ η διαδικασία του πλειστηριασμού απαιτεί την κατάθεση του ποσού των 80.000 ευρώ  για να βγει το ακίνητο στο σφυρί.
Έτσι για την τράπεζα η συνολική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε  280.000 ευρώ.
Η τράπεζα θα πάρει πίσω τα χρήματά της αν βρεθεί ιδιώτης αγοραστής να δώσει συνολικά 2800.00 ευρώ.
Για όνειρο θερινής νυκτός κάνουν λόγο στελέχη της κτηματαγοράς.
Τα συμφέροντα της τράπεζας εξασφαλίζονται καλύτερα όταν το δάνειο εμφανίζεται ενήμερο στα βιβλία τους.
Αντίθετα αν προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου η τράπεζα θα καταγράψει ζημιά τουλάχιστον στο 50% της χρηματοδότησης του ακινήτου η οποία πρέπει να καλυφθεί από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.
Όμως όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη προκύπτουν οφέλη και για τις  δύο πλευρές.
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών εξυπηρετεί κυρίως την εφορία και τους ιδιώτες οι οποίοι θα επιδιώξουν να βγάλουν κάποιο ακίνητο στο σφυρί με σκοπό την είσπραξη των οφειλόμενων χρημάτων ενώ η αγορά του ακινήτου μπορεί να έχει χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί από το νέο έτος οι τράπεζες θα έχουν πλεονέκτημα έναντι του κράτους αφού είναι πρώτες στην κατάταξη είσπραξης σε ποσοστό 60% της προσφερόμενης τιμής ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η προτεραιότητα είσπραξης αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία ενώ οι τράπεζες βρίσκονται στην τελευταία θέση.

Νίκος Θεοδωροπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης