Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο για τις συνεταιριστικές; - Χρειάζονται 180-220 εκατ. ο ρόλος της EBRD – Συγχωνεύσεις μεταξύ κλάδου ή με Attica bank

Το σχέδιο για τις συνεταιριστικές; - Χρειάζονται 180-220 εκατ. ο ρόλος της EBRD – Συγχωνεύσεις μεταξύ κλάδου ή με Attica bank
Η EBRD η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να καλύψει μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτριας τράπεζας
Τα ασφυκτικά πλαίσια για την ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών ύψους 180-220 εκατ έως το τέλος του 2015 πιέζουν για γρήγορες και ξεκάθαρες αποφάσεις για το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα.
Πρωτίστως θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες μετά την αλλαγή του νόμου που επιτρέπει πλέον στρατηγικούς επενδυτές πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν καθώς μπορούν να αποκτήσουν ποσοστά έως 33% ή 50% υπό όρους με οριοθετημένο δικαίωμα ψήφου στο 33% για κάθε μέτοχο.  
Μάλιστα έχει εξεταστεί η EBRD η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να καλύψει μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτριας τράπεζας που μπορεί να προσεγγίσει τα 90 με 100 εκατ ευρώ.
Όσες συνεταιριστικές τράπεζες δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στο ΤΧΣ.
Όμως θα υπάρξει αναλογία συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων με το ΤΧΣ.
Με βάση ενδείξεις – καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί – οι ιδιώτες πρέπει να καλύψουν το 40% των κεφαλαίων και το ΤΧΣ το 60%.
Είχε αναφερθεί και μια σχέση ιδιωτών προς ΤΧΣ 50% προς 50% αλλά δεν επιβεβαιώνεται.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών έως τα τέλη του 2015 θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συγχωνεύσεων.
Έχουν εξεταστεί δύο βασικά στρατηγικά σχέδια.

Συγχωνεύσεις συνεταιριστικών τραπεζών με την Attica bank

Μετά την αντιμετώπιση του κεφαλαιακού προβλήματος της Attica bank – που δεν μπορεί να αποκλειστεί και το resolution δηλαδή η διάσπαση σε good και bad bank θα εξεταστεί αν μπορεί η νέα Attica bank να συγχωνευθεί με ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες είτε της Κρήτης είτε άλλες συνεταιριστικές δημιουργώντας ένα νέο τραπεζικό σχήμα.
Το σχέδιο αυτό έχει εξεταστεί και με εμπλοκή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συγχωνεύσεις μεταξύ Συνεταιριστικών τραπεζών

Έχει εξεταστεί ένα σχέδιο με βάση το οποίο να δημιουργηθούν δύο πόλοι συνεταιριστικών τραπεζών.
Να συγχωνευθούν η Παγκρήτρια συνεταιριστική Τράπεζα και η Χανίων και οι συνεταιριστικές της Μακεδονίας υπό την Συνεταιριστική της Θεσσαλίας.
Αυτά τα δύο σχήμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερο πόλο ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης