Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Και όμως, μπορεί η οικοδομή να είναι λύση στην κρίση – Μια ρηξικέλευθη πρόταση που... σπάει «ταμπού»

Και όμως, μπορεί η οικοδομή να είναι λύση στην κρίση – Μια ρηξικέλευθη πρόταση που... σπάει «ταμπού»
Οικοδομική δραστηριότητα και οικονομική Ανάπτυξη - Η δοκιμασμένη λύση – H άποψη ενός κατασκευαστή
H οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας για πάνω από 50 χρόνια βασίστηκε στην οικοδομή. Αυτό είναι κάτι που είναι γνωστό σε όλους και γενικά η Ελλάδα έχει καλές οικοδομές και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με την οικοδομική δραστηριότητα.
Υψηλού επιπέδου Πολυτεχνικές Σχολές, εξαιρετικούς αρχιτέκτονες, μηχανικούς, μηχανολόγους, τεχνίτες, κατασκευαστές οικοδομικών υλικών κ.α. Κυριολεκτικά η χώρα θα μπορούσε να σωθεί και να επανέλθει στην ανάπτυξη, αν η κυβέρνηση χειριζόταν σωστά το ζήτημα των οικοδομών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα προτείνω να αφαιρεθεί κάθε οικονομική επιβάρυνση από τα ακίνητα, οικόπεδα, οικοδομές κ.λπ. Για παράδειγμα ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α., ΕΤΑΚ ή κάθε φόρος και επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Να φορολογούνται μόνο τα τυχόν εισοδήματα από τα ακίνητα, π.χ. ενοίκια κ.λπ.
Ασφαλώς δεν αναφέρομαι στο να καταργηθούν οι εισφορές σε οργανισμούς κοινής ωφελείας. Αλλά ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση οι επιβαρύνσεις αυτές  να γίνεται λελογισμένα και κυρίως, με βάση την χρήση των φορέων αυτών.
Μάλιστα προτείνω αυτή η προστασία της ακίνητης περιουσίας να περάσει και στην συνταγματική αναθεώρηση της χώρας ώστε να είναι σίγουροι  οι ντόπιοι και οι ξένοι επενδυτές ότι δεν θα έχουμε παλινδρόμηση στο ζήτημα αυτό.
Κάτι τέτοιο κυριολεκτικά θα ενεργοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ, που τώρα λιμνάζουν στις τράπεζες και τα σεντούκια , καθώς και δισεκατομμύρια ευρώ Ελλήνων του εξωτερικού που θα έρθουν και θα πέσουν στην ελληνική επικράτεια με αποτέλεσμα την ραγδαία επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη. Είναι δεδομένο το «κόλλημα» που έχει ο Έλληνας με την ακίνητη περιουσία και το καλό σπίτι.
Μπορεί να μην έχει να φάει αλλά σπίτι θέλει καλό…
Τώρα αν κάποιοι κάνουν βίλες εκατομμυρίων, με ‘’γεια τους με χαρά τους’’ να τις χαίρονται και θα τους χαιρόμαστε και εμείς διότι η κυβέρνηση μέσω των ασφαλιστικών εισφορών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος από τον κύκλο εργασιών όσων ασχολούνται με την οικοδομή, θα πάρει και με το παραπάνω αυτά που της αναλογούν.
Θα μπορούσα εδώ να παραθέσω μια πρόχειρη δική μου μελέτη που δείχνει ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα είναι ψίχουλα μπροστά στα γενικότερα έσοδα από την οικοδομική δραστηριότητα που θα προέκυπτε από μια τέτοια πολιτική.
Επίσης υπάρχει μια θάλασσα από επενδυτές σε όλο τον κόσμο ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Βουλγαρία Σερβία κ.λπ.
Για αυτούς είναι όνειρο ζωής να έχουν ένα σπίτι στον ήλιο της Μεσογείου και η καταλληλότερη χώρα για αυτό είναι η Ελλάδα.
Γράφω ως γνώστης διότι έχω πουλήσει πάνω από δώδεκα ακίνητα σε Ρώσους και Βούλγαρους. Αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο είναι, όχι πόσο κοστίζει το ακίνητο αλλά τι ετήσια επιβάρυνση θα έχει. Κυριολεκτικά δεν τους πειράζει αν το σπίτι κοστίζει π.χ. 500.000 ευρώ, αλλά τους πειράζει αν θα έχουν ετήσια φορολογική επιβάρυνση π.χ. 2000 ευρώ.
Και αυτό έχει την λογική του εξήγηση στο ότι και οι δικές τους οικονομίες είναι ασταθείς και δεν γνωρίζουν αν και στο μέλλον θα μπορούν να πληρώνουν την όποια επιβάρυνση του ακινήτου τους.
Αναγνωρίζω ότι η χώρα έχει πολλές οικοδομές και θα χρειαζόταν περισσότερα εργοστάσια και βιοτεχνίες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, διότι υπάρχει ο ανελέητος ανταγωνισμός από, Άπω Ανατολή και άλλες χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Όμως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, την μοναδική θάλασσα, τις μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες, τον μοναδικό ήλιο της Ελλάδας και την ιδιαίτερη πολιτιστική της ταυτότητα, (που αρέσει γενικά στον σύγχρονο άνθρωπο), δεν μπορεί κανείς να τα ανταγωνιστεί.
Οι συγκυρίες είναι ώριμες να γίνει η Ελλάδα η Φλόριντα της Ευρώπης.
Διότι ο πλούτος κατέχεται από ηλικιωμένους Έλληνες και μη, της Ευρώπης και του κόσμου, που θα  ήταν καλό για αυτούς να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια, στην ήλιο της Ελλάδας.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει, όχι φορολογικός παράδεισος αλλά ο… παράδεισος του ακινήτου! Κάτι τέτοιο θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερη εισροή χρήματος. Το μοντέλο που προτείνω (στο βαθμό που γνωρίζω),  εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο με θεαματικά αποτελέσματα.
Ήδη η κρίση στην Κύπρο αποτελεί παρελθόν, παρότι το χτύπημα που δέχθηκε η χώρα, ήταν ισχυρότατο.
Επίσης σημαντικό είναι ότι μια τέτοια πολιτική, δεν έχει καθόλου "πολιτικό κόστος". Αντίθετα μάλιστα ο υπουργός που θα την εφάρμοζε, θα γινόταν αρεστός, διότι θα απελευθέρωνε τον κοσμάκη από τον βραχνά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Κύριοι: Βάλτε την οικοδομή στο απυρόβλητο. Αυτό θα είναι το ‘’μέλι’’ που θα ‘’πιάσει’’ όλες τις ‘’μύγες’’ (δισ. ευρώ), που τώρα έχουν σκορπίσει και θα γεμίσει τα ταμεία της εφορίας και τα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων. Η οικονομική κατάρρευση στη χώρα μας ταυτίστηκε με την κατάρρευση της οικοδομής.
Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αρχίσει με την απελευθέρωση του ακινήτου από τη θηλιά της φορολόγησης. Μάλιστα δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να μιλήσουμε για κίνητρα απόκτησης ακινήτου στην χώρα μας, ιδιαίτερα από κατοίκους τους εξωτερικού. Είναι καιρός τα αντικίνητρα και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να αντικατασταθούν από διευκολύνσεις στην απόκτηση ακινήτου.

Ιωάννης Σκουμπούρης, Οικονομολόγος – Kατασκευαστής, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης