Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Πόνος χωρίς κέρδος για τις οικονομίες που δεν μπορούν να μειώσουν την λιτότητα

Krugman: Πόνος χωρίς κέρδος για τις οικονομίες που δεν μπορούν να μειώσουν την λιτότητα
Έστω και χωρίς να το γράψει ο νομπελίστας οικονομολόγος φωτογράφισε την Ελλάδα σε άρθρο του στους New York Times για τη λιτότητα
Ένα ακόμα άρθρο για το αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας, κομμένο και ραμμένο για την Ελλάδα, δημοσιεύει ο Paul Krugman στους New York Times με τίτλο «Η ζήτηση δημιουργεί τη δική της προσφορά».
Αρχικά ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρει την αντίθετη άποψη που είχαν πολλοί συνάδελφοί του, γενιές πριν, όταν κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι η προσφορά δημιουργούσε τη ζήτηση.
Κάτι που όπως αποδείχτηκε από την εμπειρία του 2008 όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά όπως επισημαίνει ο Krugman «η ανεπαρκής ζήτηση καταστρέφει την προσφορά».
Συγκεκριμένα, «οι οικονομίες με επίμονα αδύναμη ζήτηση υποφέρουν από μεγάλη συρρίκνωση της δυνητικής, αλλά και της πραγματικής παραγωγής».
Αυτό το υποστήριξαν πρώτοι ο Olivier Blanchard και ο Larry Summers σε μία μελέτη τους από τη δεκαετία του ’80.
Αλλά τα γεγονότα της κρίσης δίνουν ακόμα περισσότερες αποδείξεις, όπως κάνουν και με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αναφέρει ο Krugman που επικαλείται μία σύγχρονη έκθεση των Fatas και Summers.
Σύμφωνα με αυτή η επίδραση της δημοσιονομικής λιτότητας όχι μόνο στην πραγματική παραγωγή, αλλά και στη δυνητική είναι πολύ αρνητική.
Οι επιπτώσεις είναι συγκλονιστικές και ο διακεκριμένος οικονομολόγος εξηγεί ότι η λιτότητα φέρνει μεγαλύτερη καταστροφή απ’ ό,τι οι αναλύσεις δείχνουν.
Στην πραγματικότητα η επιβολή της λιτότητας σε οικονομίες που δεν μπορούν να απαλύνουν τις επιπτώσεις της με νομισματική πολιτική είναι “pain without any gain” (πόνος χωρίς κανένα κέρδος).
Μία περίπτωση της παραπάνω αναφοράς του Krugman είναι και η Ελλάδα, έστω και αν στο άρθρο του δεν κατονομάζει τη χώρα μας.
Και ο διάσημος αρθρογράφος καταλήγει ότι μειώνοντας το μελλοντικό μέγεθος της οικονομίας και αυξάνοντας τη φορολογική βάση, η λιτότητα επιδεινώνει τη δημοσιονομική προοπτική.

(Πρώτη Ενημέρωση: 8:05, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης