Διεθνή

Les Echos: Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων

Les Echos: Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων
Η Αθήνα πρέπει να βρει λύσεις στα θέματα που αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους πιστωτές
Στις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», με αφορμή την επίσκεψη του γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρόκειται για μια «φιλική πίεση», που όμως δεν παύει να αποτελεί πίεση.
Ο γάλλος επίτροπος έφθασε στην Αθήνα «ως φίλος της Ελλάδας», όμως αυτό δεν τον απέτρεψε από το να υπενθυμίσει ότι είναι χρέος της να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι εκείνη που έχει καθυστερήσει, ενώ η λήξη μιας σημαντικής διορίας έχει αρχίσει να διαφαίνεται και δεν έινι άλλη από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, που θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κρίνουν τις προσπάθειες της Αθήνας και να αποφασίσουν σχετικά με την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν ακόμη θέματα που είναι προβληματικά, σημειώνει η «Les Echos»: το πρώτο είναι το ερώτημα των κόκκινων δανείων που διακρατούν οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της μοίρας του νόμου που εμποδίζει στο 80% των περιπτώσεων, τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
Ένα ακόμη σημείο τριβής, είναι το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκων με την ανάπτυξη των γενόσημων φαρμάκων, ενώ τέλος, οι Έλληνες πρέπει να βρουν ισοδύναμα για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτές οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι τα πρώτα σύννεφα που εμφανίζονται στις σχέσεις Ελλάδας – πιστωτών μετά το καλοκαίρι.
Στις Βρυξέλλες, κάποιοι εκτιμούν ότι το μομέντουμ αρχίζει να αλλάζει, μια έμμεση συνέπεια της προσφυγικής κρίσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να επωφεληθεί της ευκαιρίας ώστε να επηρεάσει σχετικά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα και επισημαίνει τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού την Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση κατέδειξε ότι αυτοί που είχαν προτείνει το Grexit ήταν «ηλίθιοι».
Ο γάλλος επίτροπος γνωρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να μην αφυπνίσει τις παραδοσιακά ύποπτες έναντι της Αθήνας χώρες στο επερχόμενο Eurogroup.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημειώνεται, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να περάσει τον Νοέμβριο έναν νέο προϋπολογισμό λιτότητας, να εγκαινιάσει νέες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει τη βοήθεια του 1 δισ. ευρώ και να αναδιαρθρώσει τις ελληνικές τράπεζες.
Τότε μόνον θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και πιθανώς, όχι νωρίτερα από το 2016.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης