Τελευταία Νέα
Διεθνή

Expansion: Αν και είναι κοντά η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, η Αθήνα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει

Expansion: Αν και είναι κοντά η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, η Αθήνα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει
Το Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί ένα «πολιτικό τεστ» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των εταίρων της ζώνης του ευρώ, αλλά και μια ευκαιρία να καταδείξει ότι έχει ξεπεράσει «τη λογική των καθυστερήσεων» στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Μη επαρκή για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής οικονομικής εφημερίδα «Expansion».
Σύμφωνα με πηγές στην Ευρωζώνη, μετά τη συνεδρίαση σε τεχνικό επίπεδο που έλαβε χώρα την Κυριακή, τις οποίες επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, η στιγμή της αποδέσμευσης των κεφαλαίων είναι «κοντά», όμως ακόμη είναι νωρίς για να εκταμιευθούν τα χρήματα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της «Expansion», από τις Βρυξέλλες, αλλά και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εμφανίζονται σκεπτικές μετά το τελευταίο πακέτο μέτρων που ενέκρινε την Παρασκευή το ελληνικό κοινοβούλιο.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνονται κάποιες από τις απαιτήσεις της τρόικας έναντι της Αθήνας, όπως το τέλος κάποιων επιδοτήσεων για τους αγρότες και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όμως όχι κάποιες άλλες που αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια» ή την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Εν τω μεταξύ, σημειώνει η «Expansion» επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, το Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί ένα «πολιτικό τεστ» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των εταίρων της ζώνης του ευρώ, αλλά και μια ευκαιρία για να καταδείξει ότι έχει ξεπεράσει «τη λογική των καθυστερήσεων» στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Για την ολοκλήρωση της πληρωμής της πρώτης φάσης της διάσωσης, των 23 δισ. εκ των συνολικά 86 δισ. ευρώ, είναι αναγκαίο οι πιστωτές να δώσουν την έγκρισή τους για τη δόση των 2 δισ. ευρώ και μια τελευταία πληρωμή 1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης επιπλέον μέτρων, που μένουν να καθοριστούν από το Eurogroup.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης