Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με στόχο τη συμφωνία έως τις 14/11 συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και αύριο στα ανοιχτά μέτωπα - EWG στις 15 Νοεμβρίου

Με στόχο τη συμφωνία έως τις 14/11 συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και αύριο στα ανοιχτά μέτωπα - EWG στις 15 Νοεμβρίου
Στο μικροσκόπιο οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για τους πλειστηριασμούς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας
(upd3) Με στόχο τη συμφωνία έως το Σάββατο 14 Νοεμβρίου θα συνεχιστούν αύριο (13/11) οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των δανειστών, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται πολύ κοντά στον συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 η συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου στις 19:00.
Η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του EuroWorking Group την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, που θα δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Το κλίμα φαίνεται να είναι άκρως θετικό με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) να αναφέρει νωρίτερα πως ο στόχος για συμφωνία έως και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου είναι άκρως εφικτός και θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του EuroWorking Group την Κυριακή 15 Νοεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Με βάση τις πληροφορίες στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι τελευταίες λεπτομέρειες, οι τελευταίες πινελιές στην πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς.
Η διεξαγωγή του EWG είχε προκαθοριστεί για τις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ, θα επισπευστεί για τις 15 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας νωρίτερες πληροφορίες του bankingnews.gr
To bankingnews.gr μετέδιδε νωρίτερα πως «οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία, το EWG ενδέχεται να επισπευστεί και να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις 16 Νοεμβρίου, ήτοι εντός του Σαββατοκύριακου, μέσω τηλεδιάσκεψης».
Σημειώνεται ότι την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης.

ΚΥΣΟΙΠ: Απολύτως εφικτός ο στόχος για συμφωνία με τους θεσμούς έως το Σάββατο (14/11) - Στις 15/11 το EWG
Απολύτως εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο για συμφωνία με τους θεσμούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
Το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Υπουργού Ευ. Τσαακαλώτου και των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών, του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, όπως και του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Ε.Σ.Π.Α., καθώς και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη συζήτησε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα το ΚΥΣΟΙΠ. διαπίστωσε ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πλειστηριασμοί: Συμφωνία για 160-180 χιλ και με κλιμακούμενα εισοδηματικά κριτήρια από 18-20 χιλ

Συμφωνία φαίνεται ότι έχει επέλθει όσον αφορά τους πλειστηριασμούς μεταξύ της Τρόικα και της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα

Φαίνεται να συγκλίνουν στα εξής δεδομένα

Φαίνεται να συγκλίνουν στην θέση για ποσά 160 με 180 χιλιάδες ευρώ.
Δηλαδή όσες πρώτες κατοικίες βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο θα εντάσσονται στο καθεστώς προστασίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια σε ετήσια βάση θα ξεκινούν από 18 με 20 χιλιάδες αλλά θα είναι κλιμακούμενα και θα φθάνουν έως τις 25 ή 30 χιλιάδες υπό όρους.

Στα νέα δάνεια δεν θα ισχύσει ο μηχανισμός προστασίας κατά των πλειστηριασμών.
Οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται πλήρως.

Όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη βασικές παραδοχές του νόμου διατηρούνται.
Ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια στρατηγικά δεν έχουν νόημα αλλά η αξία των ακινήτων.

Το ζήτημα είναι η αξία των ακινήτων και οι εξασφαλίσεις που έχουν οι τράπεζες.
Αν οι τιμές των ακινήτων υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι τράπεζες θα υποστούν ζημία γιατί η αξία των collaterals θα υποχωρήσουν.

Όσον αφορά τους ετήσιους πλειστηριασμούς ενώ η κυβέρνηση ζητούσε 8,8 χιλιάδες η Τρόικα πάνω από 70 ή 80 χιλιάδες συγκλίνουν στους 18 χιλιάδες ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης