Τελευταία Νέα
Διεθνή

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΒΒΒ» της Πορτογαλίας - Διατηρεί σταθερό το outlook

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΒΒΒ» της Πορτογαλίας - Διατηρεί σταθερό το outlook
Σημειώνεται ότι με την αξιολόγηση «ΒΒΒ» της DBRS, τα πορτογαλικά ομολόγα παραμένουν επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ
Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας «ΒΒΒ» της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερό το outlook.
Σημειώνεται ότι με την αξιολόγηση «ΒΒΒ», τα πορτογαλικά ομολόγα παραμένουν επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.
Στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα παραμένουν, καθώς σημειώνεται αργή ανάκαμψη, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ καταγράφεται και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η DBRS προειδοποιεί ότι μια υποβάθμιση της αξιολόγησης θα είναι πιθανή, εφόσον η πολιτική δέσμευση για βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές αποδυναμωθεί και θέσει σε κίνδυνο την ανάκμψη της χώρας. 
Παράλληλα, ο καναδικός οίκος σημειώνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας είναι πιθανή, εφόσον η χώρα βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και η ανάκαμψή της συνεχιστεί με σταθερό και βιώσιμο ρυθμό.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, μετά τις πορτογαλικές εκλογές και την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, οι αναλυτές εξέφραζαν την ανησυχία ότι ο οίκος DBRS θα προχωρούσε σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας, ανησυχία, που δεν επιβεβαιώθηκε τελικά.

Τι μετέδιδε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου το bankingnews.gr: 

Financial Times: Εμπλοκή με τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στο QE αν ο DBRS την υποβαθμίσει αύριο
Η πολιτική αστάθεια στην Πορτογαλία αναμένεται να προκαλέσει αργά ή γρήγορα κατακόρυφη μείωση της αξιολόγησης των πορτογαλικών ομολόγων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σύμφωνα με διαρροές που επικαλούνται οι Financial Times, αύριο, Παρασκευή, δεν αποκλείεται να υπάρξει υποβάθμιση της Πορτογαλίας, από τον καναδικό οίκο DBRS.
Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί στο 2,71%, αλλά ενδεχόμενη κίνηση από τον εν λόγω οίκο αξιολόγησης θα μπορούσε να αναστατώσει την αγορά και πάλι την Παρασκευή.
Η DBRS σπάνια έρχεται στο μυαλό ως ένα βαρύ χτύπημα πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Ο οίκος αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με την Πορτογαλία μετά το κλείσιμο των αγορών αύριο.
Οι πιο γνωστοί οίκοι, Moody's, S & P και Fitch αξιολογούν την Πορτογαλία κάτω του επενδυτικού βαθμού.
Μόνο η DBRS τη βαθμολογεί παραπάνω.
Εξ ου και το ασυνήθιστα υψηλό ενδιαφέρον σε κάποια επόμενη κίνησή του.
Σύμφωνα με τη Rabobank η Πορτογαλία είχε την «τόλμη να εκλέξει μια κυβέρνηση που δεν προσαρμόζεται στη σκέψη της ΕΚΤ.
Και προσθέτει ότι αν η DBRS υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κάτω από το investment grade αύριο, καθιστώντας έτσι τα ομόλογά της μη επιλέξιμα για το QE χωρίς haircut, τότε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Peter Goves αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ αγοράζει περίπου 1,1 - 1,2 δισ. πορτογαλικών κρατικών ομολόγων ανά μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης