Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηχηρή προειδοποίηση του Brookings Institute: Το Ισλαμικό Κράτος παγκοσμιοποιεί την στρατηγική του

Ηχηρή προειδοποίηση του Brookings Institute: Το Ισλαμικό Κράτος παγκοσμιοποιεί την στρατηγική του
Όσο το ISIS γίνεται πιο φιλόδοξο, τόσο ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για περισσότερες φρικτές επιθέσεις, επισημαίνει ο αναλυτής του Center for Middle East Policy, του ινστιτούτου Brookings
Οι επιθέσεις του Παρισιού δείχνουν μια ανησυχητική πιθανότητα: ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αλλάζει τη στρατηγική του και την μετατρέπει από τοπική σε παγκόσμια.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του ο Daniel L. Byman, επικεφαλής έρευνας στο Center for Middle East Policy, του ινστιτούτου Brookings.
Στην πραγματικότητα, το ISIS έχει εδώ και καιρό εστιάσει τις ενέργειές τους πέραν του αρχικού τοπικού και περιφερειακού επιπέδου.
Η ομάδα κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας το 2014, όταν επεκτάθηκε σε όλη τη Συρία και το Ιράκ, κατακτώντας νέα εδάφη.
Αλλά είχε διαφορετικά ονόματα.
Ήταν Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, και ούτω καθεξής, τουλάχιστον από το 2004. Για πάνω από μια δεκαετία, έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στη Συρία, έχει στραφεί κατά της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων γειτονικών κρατών, ενώ έχει κάνει επιθέσεις και στη Δύση.
Μέχρι στιγμής, η επίθεση του Παρισιού δεν φαίνεται να ταιριάζει στο μοτίβο του ISIS.
Παρά το γεγονός ότι τα άτομα που ενεργούν στο όνομα της ISIS έχουν προσπαθήσει να χτυπήσουν και αλλού στην Ευρώπη, λίγοι έχουν πραγματικούς δεσμούς με την οργάνωση.
Και οι δεσμοί που υπήρχαν ήταν συχνά μεταξύ των τρομοκρατών και χαμηλού ή μεσαίου επιπέδου στελέχη του ISIS.

Η ελκυστικότητα της ιδέας είναι μεγάλη

Για μια ομάδα όπως το ISIS, ο πρώτος λόγος για να επεκταθεί είναι ιδεολογικός.
Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι είναι ο «πρωταθλητής» των μουσουλμάνων του κόσμου ενάντια στους εχθρούς του, καθώς δεν περιορίζεται στο Ιράκ και τη Συρία, ή ακόμα και στη Μέση Ανατολή.
Πράγματι, η διαδικασία είναι κυκλική: καθώς το ISIS έγινε πιο απειλητικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες εντείνουν τις προσπάθειες εναντίον του.
Με τη σειρά του, το ISIS έχει έναν ακόμη λόγο παραπάνω για να τους χτυπήσει.
Το ISIS έχει επίσης ασυνήθιστα καλή θέση για να επεκταθεί, καθώς έχει τόσα πολλά ξένα μέλη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν το Φεβρουάριο ότι πάνω από 20.000 ξένοι μαχητές είχαν ενταχθεί στον πόλεμο στη Συρία για να αγωνιστούν με τους αντάρτες και να βοηθήσει το ISIS.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Byman πιστεύει ότι όσο το ISIS γίνεται όλο και πιο φιλόδοξο, ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για περισσότερες φρικτές επιθέσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, ο καθένας θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για τον ISIS, καθιστώντας πιο δύσκολο την επίτευξη των απώτερων στόχων του σε μακροπρόθεσμη βάση.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης