Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard and Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση D για τις ελληνικές τράπεζες - Θα χρειαστούν 2 - 4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια

Standard and Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση D για τις ελληνικές τράπεζες - Θα χρειαστούν 2 - 4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια
Ο οίκος αξιολόγησης δεν προτίθεται να μεταβάλει την αξιολόγηση των 4 τραπεζών, την οποία και θα διατηρήσει στο D, όσο παραμένου σε ισχύ τα capital controls

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 2-4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, σε σχέση με το βασικό σενάριο των stress tests (τεστ αντοχής) της ΕΚΤ διατυπώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, σε σημερινή έκθεσή του, υπό τον τίτλο «Planned Recapitalization Of Greece's Four Largest Banks Is Unlikely To Provide A Significant Cushion».
Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών σε «D» (default).
Πιο συγκεκριμένα, η Standard & Poor's εκτιμά πως οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα ενισχυθούν από τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης, ήτοι την ανακεφαλαιοποίηση στην οποία προχωρούν μετά τα stress tests της ΕΚΤ.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι επαρκές, ώστε να λειτουργήσει ως ασπίδα για τις τράπεζες έναντι ενδεχόμενης πρόσθετης επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους, παρά μόνο για τις ζημιές που θα καταγράψουν τους επόμενους 12-18 μήνες.
Επιπλέον, η S&P διατυπώνει την εκτίμηση πως οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 2-4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (4,4 δισ. ευρώ), ώστε να είναι σε θέση καλύψουν επαρκώς τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού (NPAs).
Μια πιθανή βελτίωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αυτή δεν θα είναι αρκετή για να απορροφήσει τις απώλειες, που αναμένει ο οίκος το επόμενο 18μηνο.
Προσθέτει, δε, πως η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει περιορισμένη, λόγω των DTAs (αναβαλλόμενης φορολογίας), που ανέρχεται στο ποσό των 15,6 δισ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες, ποσό το οποίο η ΕΚΤ δεν έχει εξ ολοκλήρου εξαιρέσει από τα stress tests.
Σύμφωνα με την S&P, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα βελτιώσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά ο οίκος αξιολόγησης δεν προτίθεται να μεταβάλει την αξιολόγηση των 4 τραπεζών, την οποία και θα διατηρήσει στο D, όσο παραμένου σε ισχύ τα capital controls.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης