Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση ως τις 18 Δεκεμβρίου ζητά η κυβέρνηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων με τις 13 μνημονιακές δράσεις

Παράταση ως τις 18 Δεκεμβρίου ζητά η κυβέρνηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων με τις 13 μνημονιακές δράσεις
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι έχει πολύ λίγες ημέρες στην διάθεση της για να μπορέσει να εφαρμόσει ένα τόσο μεγάλο «πακέτο» μέτρων
Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μπαίνει την προσεχή Δευτέρα η δεύτερη «λίστα» προαπαιτούμενων μέτρων, η οποία σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τις 11 Δεκεμβρίου προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι έχει πολύ λίγες ημέρες στην διάθεση της για να μπορέσει να εφαρμόσει ένα τόσο μεγάλο «πακέτο» μέτρων ζητώντας έτσι μία μικρή παράταση χρόνου έως τις 18 Δεκεμβρίου από τους θεσμούς μαζί με το διάστημα που απαιτείται για την ψήφιση του.
Να σημειωθεί ότι το δεύτερο «σετ «με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει 13 μνημονιακές δράσεις, με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» να είναι το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια ( σ.σ. η πώληση τους δηλαδή σε distress funds – «γύπες»), το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και ο σχεδιασμός του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Όλα αυτά τα ζητήματα και μια σειρά άλλα ακόμη όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κ.ά. θα βρεθούν πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που ξεκινούν την επόμενη Τρίτη.
Σε ότι αφορά τις επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία ( νέα κλίμακα φορολόγησης, μισθωτών, αγροτών και εισοδημάτων από ενοίκια, ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα κλπ) ενώ στο Eurogroup της περασμένης της περασμένης Δευτέρας είχε αποφασιστεί να μεταφερθούν αυτές για το 2016, η κυβέρνηση εξετάζει να τα προωθήσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή με στόχο να ολοκληρωθεί ταχύτερα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ( σ.σ. θα ξεκινήσει το νέο έτος).
Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών παρακολουθούν στενά την πρόοδο που σημειώνουν οι ελληνικές υπηρεσίες στα δύο αυτά πεδία φροντίζοντας έτσι να είναι ενήμερα και τα μεγάλα αφεντικά σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για μεταφορά του φορολογικού βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Ωστόσο, η προεργασία που έχει γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνει να οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των εσόδων.
Δηλαδή, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή δεν παράγει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα που ζητούν οι δανειστές.
Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα ακουμπήσει και πάλι τα μεσαία κλιμάκια, ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ εκτός και αν αυτό διατηρηθεί μόνο για όσους έχουν αποδείξεις μέσω καρτών.
Πάντως, μαζί με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα κατατεθούν και οι διατάξεις για τις πληρωμές μέσω καρτών και κίνητρα για όσους τις χρησιμοποιούν.

Μ. Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης