Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. απάλλαξε 13 επενδυτικές τράπεζες από κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς CDS

tags :
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. απάλλαξε 13 επενδυτικές τράπεζες από κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς CDS
Στις κατηγορίες είχαν εμπλακεί και η Markit και η ένωση ISDA, για τις οποίες η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεχιστεί
«Ουδέν μεμπτόν» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά 13 παρόχων συμβολαίων ασφάλισης κατά κρατικής χρεοκοπίας CDS (Credit Default Swaps), όπως αποφάνθηκε ελλείψει στοιχείων την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από τετραετή έρευνα για ενδεχόμενη σύμπραξη περιορισμού του ανταγωνισμού και χειραγώγησης στα συγκεκριμένα παράγωγα χρηματο-οικονομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, στις επενδυτικές τράπεζες τις πρακτικές των οποίων ερευνούσε η Επιτροπή περιλαμβάνονταν οι Citigroup, Barclays, Goldman Sachs και JP Morgan, που κατηγορούνταν ότι είχαν παρανόμως αποκλείσει χρηματιστήρια - όπως ο όμιλος CME και το Deutsche Borse - από τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλατφορμών διάθεσης CDS.
Οι 13 τράπεζες κατηγορήθηκαν ότι συνέπραξαν με στόχο να συνεχίζουν να πωλούνται τα προσοδοφόρα CDS αποκλειστικά ως προϊόντα OTC (Over-the-Counter), δηλαδή να αγοράζονται από τράπεζες και να μην αποτελούν αξίες διαπραγματευόμενες σε χρηματιστήρια.
Στις κατηγορίες είχαν εμπλακεί και η Markit (ως πάροχος στοιχείων της αγοράς CDS) και η ένωση ISDA, για τις οποίες η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεχιστεί.
Η σταδιακή έξοδος της ευρωζώνης από την κρίση χρέους περιόρισε σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον σε CDS.
Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των 13 επενδυτικών τραπεζών που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς CDS: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland και UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης