Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναμένει έως τις 18-21/12 προσφορές για την Finansbank η Εθνική από Qatar και Garanti – Στόχος 2,5-3 δισ

Αναμένει έως τις 18-21/12 προσφορές για την Finansbank η Εθνική από Qatar και Garanti – Στόχος 2,5-3 δισ
Με βάση την γενική εικόνα της Finansbank αν η Εθνική πιάσει 2,5 με 3 δισεκ. τίμημα θα είναι επιτυχία
Προσφορές για την Finansbank αναμένει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων έως τις 18 με 21 Δεκεμβρίου του 2015 η Εθνική τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του bankingnews.gr.
Η Finansbank αποτιμάται στο τουρκικό χρηματιστήριο 19,2 δισεκ. τουρκικές λίρες που σημαίνει 6,1 δισεκ. ευρώ αποτίμηση ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 3,1 δισεκ.
Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική έχει εκτιμήσει ότι από την Finansbank θα πιάσει μια φορά το book value δηλαδή περίπου 3 δισεκ. ευρώ όσα είναι και τα κεφάλαια.
Η DGCom έχει αποδεχθεί την αποτίμηση της Finansbank μια φορά τα κεφάλαια και με βάση αυτό τον σχεδιασμό προχωράει και η διαδικασία πώλησης.
Οι αναφορές που έχουν υπάρξει για 1,3 με 1,5 δισεκ. προσφορά για την Finansbank πέραν της διάψευσης της Εθνικής προσκρούει στο εξής εμπόδιο.
Η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει την Finansbank σε τόσο χαμηλή τιμή αφετέρου η Finansbank ας υποθέσουμε ότι επιτυγχάνει 250 εκατ κέρδη ετησίως σημαίνει 5 φορές τα κέρδη της τράπεζας και η προσφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Με τίμημα 2,5 δισεκ. συνεπάγεται 10 φορές τα κέρδη ή 0,83 των ιδίων κεφαλαίων.
Η Εθνική τράπεζα ολοκλήρωσε επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίηση της καλύπτοντας 1,7 δισεκ. ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές στις ΗΠΑ περίπου 200 εκατ και την μετατροπή των ομολογιακών σε μετοχές LME.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει κάλυψη 2,7 δισεκ. από το ΤΧΣ.
Τα 2,7 δισεκ. του ΤΧΣ θα καλυφθούν ως εξής 2 δισεκ. ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές cocos και 700 εκατ κοινές μετοχές με τιμή προφανώς 0,30 ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα διαθέτει 9,9 -10 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων έως 2,2 δισεκ. θα είναι cocos που θα έχει καλύψει το ΤΧΣ.
Η Εθνική έχει αποφασίσει να αποπληρώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τα cocos του ΤΧΣ και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να επισπεύσει την πώληση της Finansbank έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Με βάση πληροφορίες
1)Ο χρονικός στόχος είναι πώληση έως 21 Δεκεμβρίου του 2015.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκταμιευτεί το τίμημα θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες άρα μέσα του 2016.
2)Με βάση ενδείξεις η Εθνική έχει αναφέρει στην DGCom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποδεχθεί ότι το τίμημα που θα μπορούσε να πιάσει η Εθνική από την Finansbank είναι 3 δισεκ. ευρώ δηλαδή μια φορά το book value όσα είναι δηλαδή και τα κεφάλαια της Finansbank.
3)Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή εβδομάδες αναμένονται οι προσφορές για την Finansbank από το Qatar και την Garanti και άλλους ενδιαφερομένους αλλά η μάχη για την Finansbank θα διεξαχθεί μεταξύ Qatar και Garanti με επικρατέστερο το Qatar.
Με βάση τον σχεδιασμό όταν η Εθνική εκταμιεύσει το ποσό του τιμήματος θα αποπληρώσει τα 2 δισεκ. cocos δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2016.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank θα είναι η 3η τράπεζα στην Ελλάδα με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ενώ τα κεφάλαια θα προσεγγίζουν τα 11 δισεκ. εκτινάσσοντας το core tier 1 σε πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ σε 24%.
Η Εθνική θα χάσει ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με βάση την λογιστική απεικόνιση των μεγεθών της Finansbank αλλά επειδή δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ μέρισμα η πώληση θα πρέπει να αξιολογηθεί με όρους τιμήματος σε σύγκριση με το κόστος της επένδυσης.
Η Εθνική επένδυσε 5,5 δισεκ. ευρώ στην Finansbank και θα πάρει πίσω 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ με την πώληση ενώ επί 9 χρόνια δεν πήρε ούτε 1 ευρώ μέρισμα.
Το ιδανικό θα ήταν η Εθνική να λάμβανε 5,5 δισεκ. ευρώ για την Finansbank ή 1,8 φορές την λογιστική αξία book value αλλά προφανώς αυτό είναι απίθανο σενάριο.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση πάντως της Finansbank – σταθεροποιημένη για μέρες – αποτιμά το 100% της τράπεζας περίπου στα 6 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης