Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Project Syndicate: Η χερσαία στρατιωτική επέμβαση δεν αρκεί για να ηττηθεί το ISIS

Project Syndicate: Η χερσαία στρατιωτική επέμβαση δεν αρκεί για να ηττηθεί το ISIS
Σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας στη Μέση Ανατολή το Ισλαμικό Κράτος
Η χερσαία στρατιωτική επέμβαση δεν αρκεί για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, εκτιμά με άρθρο του στο Project Syndicate ο Shlomo Ben-Ami, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για την Ειρήνη του Τολέδο.
Όπως εξηγεί, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η γενική αντίληψη εκτιμούσε ότι είναι δυνατή η εξαφάνιση του ISIS μέσω μιας χερσαίας επέμβασης.
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η πεποίθηση αυτή αποτελεί μια ψευδαίσθηση.
Ακόμη και αν η Δύση και οι σύμμαχοί της (Κούρδοι, συριακή αντιπολίτευση, Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες) καταφέρουν να συμφωνήσουν για μια χερσαία επέμβαση, το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη ανασχηματίσει τη στρατηγική του.
Πρόκειται πλέον για μια παγκόσμια οργάνωση με τοπικές ομάδες ικανές να σπείρουν τον όλεθρο στις πρωτεύουσες της Δύσης.
Στην πραγματικότητα, το ISIS αποτελεί ένα σύμπτωμα μιας πιο βαθιάς ασθένειας.
Η αποσύνθεση στη Μέση Ανατολή αντανακλά την αποτυχία να βρεθεί ένα μονοπάτι ανάμεσα στην πτώχευση, τον κοσμικό εθνικισμό που έχει κυριαρχήσει, καθώς και τον «πόλεμο» ανάμεσα στο Ισλάμα και τον νεωτερισμό, σημειώνει το αρθρογράφος του Project Syndicate.
Όπως εξηγεί, το βασικό πρόβλημα συνίσταται σε μια υπαρξιακή πάλη μεταξύ εντελώς δυσλειτουργικ’ων κρατών μελών και άγριου θεοκρατικού φανατισμού.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας μεγάλος συνασπισμός κατά του ISIS, την ώρα χώρες όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, κατηγορούνται ότι ενισχύουν την τρομοκρατία.
Αυτός είναι ένας μόνο λόγος για τον οποίο η εισβολή στο χαλιφάτο, με τις τοπικές στρατιές να υποστηρίζονται από δυτικές αεροπορικές επιδρομές, θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης